УНТ Дніпро

Відновне правосуддя – крок у майбутнє

Відновне правосуддя – крок у майбутнє
305087 ПЕРЕГЛЯДІВ

В кінці року завжди прийнято підводити підсумки та планувати дії на наступний рік. Тож сьогодні у Запорізькій області та вчора у Донецькій області відбулись засідання робочих груп з реалізації пілотного проекту Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, до складу яких входять представники прокуратури, ювенальної превенції, соціальних служб, пробації, психологи та посередники.

«В кожній області є свої особливості реалізації пілотного проекту, проте ми маємо можливість обмінюватись досвідом, що позитивно впливає на результат реалізації проекту», - розповів Павло Наливайко.

Проаналізувавши конфлікт, медіатор виявляє інтереси та потреби сторін. Працюючи з емоціями учасників медіації, медіатор допомагає розкрити переживання, налагодити діалог та знайти оптимальний варіант для примирення сторін.

В запорізькій області в 2021 році в проекті прийняли участь 11 неповнолітніх, в Донецькій області- 13.  

Порівняно з минулим роком кількість учасників пілотного проекту  збільшилась, тому з’явилась потреба в залученні додаткових ресурсів.

Важливим завданням є залучення неповнолітніх учасників проекту до ресоціалізації, що передбачає комплекс заходів, спрямованих на корекцію поведінки та запобігання вчиненню злочинів повторно у майбутньому, пояснила координаторка проекту Оксана Савицька.

Ресоціалізація може включати різноманітні заходи: від занять з психологом чи відвідування гуртків до  профорієнтації чи працевлаштування неповнолітнього центром зайнятості, щоб самотужки відшкодувати завдану шкоду.

Одним з ключових напрямів в реалізації пілотного проекту в наступному році буде розширення та пошук програм ресоціалізації, бо соціалізація дитини після вчиненого правопорушення є пріоритетом. Одним із варіантів залучення додаткових ресурсів для реалізації пілотного проекту є прийняття місцевих та обласних програм.

Запорука успішної реалізації програми відновлення - спільні консолідовані дії всіх дотичних організацій.

Доступ до програми відновлення для неповнолітніх змінив життя багатьох підлітків та дав їм другий шанс – змінитися на краще.

 

Мої відео