УНТ Дніпро

ВРУ заборона копіювання тексту

ВРУ заборона копіювання тексту
292771 ПЕРЕГЛЯДІВ


Законопроєкт від 20.05.2021 № 5532 поданий трьома депутатами до Верховної Ради України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та доповнення статті 51-5 «подання академічних текстів отриманих від інших фізичних чи юридичних осіб, як власних результатів навчальної та наукової діяльності, - підлягає відповідальності. Верховна Рада України хоче впровадити штрафи для студентів за плагіат.
Якщо особа «купила» реферат, наукову роботу видала її за свою або скопіювала «сплагіатила» у когось буде нести адміністративну відповідальність у розмірі понад 5100 грн повторно до 17 тис. грн.
До відповідальності можуть притягнути осіб, які написали роботу та особу яка «купила» її.
На сьогодні «в Україні є багато проблем країни із поданням не своїх текстів роботи отриманих від інших фізичних чи юридичних осіб, видачу їх за власні, як результат наукової та творчої діяльності» - обґрунтована позиція депутатів законопроєкту.
Плагіат – це привласнення чужої роботи її відтворення або видача чужого виробу, як власного.
Перше місце з плагіату посідає Росія друге місце Молдова, а Україна на п’ятому.
У відсотках приблизно:
1. Р.Ф. – 68,9 %
2.Молдова – 58,9 %
3.Білорусь  ̶  55,5 %
4.Литва – 40,7 %
5.Україна  ̶  36,8 %
З метою підвищення академічної доброчесності запропоновані методи боротьби.
Нагадуємо, місяць тому в Україні з’явився новий кандидат наук депутат Ілля Кива сам процес захисту був «дуже дивний», та випливає багато неточностей.  Що жваво обговорюється і на разі за процедурою МОН вирішує у термін від чотирьох до шести місяців питання, щодо кандидата. Вони комісією нададуть свої експертні висновки та ухвалять рішення.

 

 

Теги: ВРУ заборона копіювання тексту
Мої відео