УНТ Дніпро

Правова допомога жителям Михайло-Коцюбинської громади: підписання меморандуму про співпрацю та надання правової допомоги особам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи

Правова допомога жителям Михайло-Коцюбинської громади: підписання меморандуму про співпрацю та надання правової допомоги особам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи
353247 ПЕРЕГЛЯДІВ

В рамках реалізації проекту «Програма прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» та за підтримки Михайло- Коцюбинської об’єднаної територіальної громади 27 травня директором Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимиром Бобруйко та заступником начальника відділу комунікації та правопросвітництва Регіонального центу з надання БВПД у Чернігівській області Дмитром Савуляком надавалась правова допомога жителям сіл Дніпровське та Мньов Михайло-Коцюбинської ОТГ. Участь в проведених заходах, також, взяла керуюча справами виконавчого комітету Михайло-Коцюбинської ОТГ Катерина Бабич.
Завдяки проведеним заходам жителі громади дізнались порядок та підстави надання безоплатної правової допомоги, зокрема, про те, що відповідно да статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правову допомогу мають малозабезпечені особи( особи дохід яких не перевищує двох прожиткових мінімумів), учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, діти та інші.

Одним з найбільш актуальних питань для жителів селища Дніпровське, яке знаходиться в третій зоні гарантованого добровільного відселення, є соціальний захист осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Відповідно до чинного законодавства третя зона гарантованого добровільного відселення встановлюється на території зі щільністю забруднення грунту ізотопами цезію від 5,0 до 15,0 Кі/кв. км, або стронцію від 0,15 до 3,0 Кі/кв. км, або плутонію від 0,01 до 0,1 Кі/кв. км, а також території з грунтами, які сприяють високій міграції радіонуклідів у рослини, з щільністю забруднення ізотопами цезію від 1,0 до 5,0 Кі/кв. км, або стронцію від 0,02 до 0,15 Кі/кв. км, або плутонію від 0,005 до 0,01 Кі/кв. км, де ефективна еквівалентна доза опромінення людини може перевищити 1,0 мЗв (0,1 бер) за рік понад дозу, яку вона одержувала у доаварійний період.
Захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та розв’язання пов’язаних з нею проблем медичного і соціального характеру, що виникли внаслідок радіоактивного забруднення території регулюється Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
Норми даного закону визначають порядок та умови проживання і трудової діяльності населення на території радіоактивного забруднення, надання компенсацій та пільг, захист прав дітей потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, здійснення доплат, особам які працюють у зоні відчуження, або перебувають у відряджені на території радіоактивного забруднення, надання щорічних відпусток особам, які працюють в зоні відчуження, або перебувають у відрядженні на території радіоактивного забруднення.
Отримати статус особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть: 1) учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС; 2) потерпілі від Чорнобильської катастрофи, 3) громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт; 4) громадяни, які постраждали від радіоактивного опромінення внаслідок будь-якої аварії, порушення правил експлуатації обладнання з радіоактивною речовиною, порушення правил зберігання і захоронення радіоактивних речовин, що сталося не з вини потерпілих.
Дізнатись більше про соціальний захист осіб, які потерпіли в наслідок Чорнобильської катастрофи ви можете ознайомившись з матеріалами «Особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Компенсації та пільги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», що розміщені на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid».
Окрім цього, громадян було проінформовано про те, що з метою підготовки до відкриття ринку землі Урядом було запроваджено проект «Програма прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», співвиконавцем якого є система безоплатної правової допомоги.
Після проведених заходів було здійснено прийом місцевого населення. За отриманням правової допомоги звернулось дев’ять осіб, яким було надано десять вичерпних консультацій у сфері земельного, пенсійного, житлового, спадкового, адміністративного права та соціального забезпечення.

Було проведено робочі зустрічі з старостами Дніпровського та Мньовського старостинських округів Валентиною Деркач і Наталією Музикою.

Директором Чернігівського місцевого центру з надання БВПД та головою Михайло-Коцюбинської ОТГ Ніною Ворох було підписано меморандум про співпрацю між Місцевим центром і Михайло-Коцюбинською ОТГ.

Мої відео