УНТ Дніпро

Невже зовсім скоро в Україні припинять виготовляти трактори?

Невже зовсім скоро в Україні припинять виготовляти трактори?
157538 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно в Україні було проведено аналіз вітчизняного тракторобудування. За його результатами вчені прийшли до висновку, що вже незабаром виготовлення тракторів 59 кВт в Україні припиниться повністю. Ярослав Навроцький, який наразі працює в “Інституті аграрної економіки”, переконаний, що зараз в Україні ця галузь знаходиться на межі вимирання.

В його дослідженнях було взято статистику за 2017-2020 роки. Те, що вчені отримали, вразило їх більше, ніж вони того очікували. Того року ми випустили в 4 рази менше тракторів, ніж у 2017. Ще наприкінці 2017 року статистика роботи заводів з виготовлення тракторів в Україні показувала 3295 тракторів на рік. Минулого року вона склала лише 827 одиниць техніки.

А от що ж стосується експорту, то він почав показувати досить високі показники. Щороку, окрім 2018, протягом 2017-2020 років експорт іноземної техніки такого роду перевищував 5 тисяч! Звідси сам по собі напрошується висновок про те, що в нашій країні переважно відбувається домінування іноземних технологій. Так, наприклад, у 2017 році до України привезено 5063 одиниці техніки, наступного року показник впав до 4297, але у 2019 знову підскочив до 5727, і хоча минулого року він все ж таки трохи й впав до 5178 тракторів, проте це все одно дуже великий показник експорту.

Виникає питання, чому ми потребуємо такої великої кількості привезених одиниць техніки, якщо в нас є великий потенціал власної, яку не можемо реалізувати? Вчені переконані, що на те є дві причини. По-перше, іноземна техніка набагато дешевша за нашу. Тож фермерам набагато вигідніше закуповувати її по низькій ціні. Вони порівняли ціни та отримали таку систему. Імпортна техніка низької потужності наразі на ринку коштує 10776 доларів США. Що ж стосується середньої за потужністю техніки, то її вартість приблизно складає 43314 доларів США. Навіть, якщо на неї накласти найбільший податок, то вона все одно дешевша за нашу. Адже один трактор із ХТЗ обходиться фермерам у 1542000 гривень, що в доларах дорівнює 57195,8 долара США.

Другою причиною є не така мобільність та потужність вітчизняної техніки. Імпортна техніка виготовляється за новітніми закордонними технологіями. Це дає їй вагому перевагу на ринку. Тож аби ми мали можливість продовжувати конкурентну боротьбу з іноземною технікою на ринку, ми маємо закупити нове обладнання та розробити нову технологію виготовлення тракторів.

Також на межу вимирання цю галузь поставило різке падіння ринку імпорту. З початку воєнних дій ми втратили основний ринок збуту. І якщо фермери змогли перевести свою справу на інші ринки без вагомих втрат, то важка промисловість сильно постраждала. Тож тепер нам необхідно якомога скоріше розробити спеціальний план та приступити до його виконання, переконаний Ярослав Навроцький. Також не завадить і збільшення робочих місць, яке потребує і збільшення місць для виготовлення техніки. Це допоможе країні швидко поповнити власний бюджет та розширити сферу свого впливу, сказав вчений.

Автор: redactor.newsukraine
Мої відео