УНТ Дніпро

Які закони будуть відігравати ключову позицію під час запуску ринку землі в Україні?

Які закони будуть відігравати ключову позицію під час запуску ринку землі в Україні?
79427 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні Роман Лещенко розповів, чого не вистачає Україні для того, щоб відкрити ринок землі. За його словами, нам не вистачає ще як мінімум 4 законів та одного законопроєкту, які мають посприяти початку функціонування ринку землі.

Дійсно, влада обіцяла, що з 1 липня в нашій країни почне функціонувати ринок землі. Вже було проведено оцінку якості та вартості земельних наділів. Влада вже приблизно розуміє, де й скільки тепер коштуватиме земля на території нашої держави. Проте для того, щоб ця справа зрушила з мертвої точки, владі необхідно як мінімум встигнути прийняти 4 закони, скласти та затвердити майже 40 нормативно-правових актів.

Якщо влада встигатиме ухвалювати по дві постанови на тиждень, то буде ймовірність того, що ми все ж таки встигнемо вчасно запустити ринок землі. Ключовим законопроєктом Роман Лещенко назвав №2194. Він має вдосконалити систему управління та регуляції у сфері земельних відносин. З його допомогою можна буде досягнути вірного та єдиного функціонування земельної конституції для земельних громад.

Другим, проте не менш важливим є законопроєкт № 2195. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони», № 3205-2 «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» та № 3012-2 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю)».

До них є ще певна кількість актів. Тож тепер всі чекають, коли Верховна Рада України розгляне всі ці законопроєкти та винесе своє остаточне рішення.

Мої відео