УНТ Дніпро

Соціальна проблема: цікаві факти про куріння та його вплив на здоров’я

Соціальна проблема: цікаві факти про куріння та його вплив на здоров’я
180264 ПЕРЕГЛЯДІВ

В усьому світі вживання тютюну спричиняє понад 7 мільйонів смертей на рік. Якщо форма куріння по всьому світу не зміниться до 2023 року, від захворювань, пов’язаних із вживанням тютюну, помиратимуть понад 8 мільйонів людей на рік. Вживання тютюну є основною причиною запобіжних захворювань (тих, які можна уникнути завдяки профілактиці), інвалідності та смерті. Куріння є одним із основних ризиків ранньої смерті. Щороку США витрачають майже 170 мільярдів доларів на медичну допомогу для лікування захворювань, пов’язаних з курінням дорослих. Майже 70% дорослих, які палять, хочуть кинути, а більше половини зробили серйозну спробу кинути за останній рік. Куріння спричиняє понад 480000 смертей на рік у Сполучених Штатах, у тому числі понад 41000 смертей, спричинених внаслідок пасивного куріння.
Відомо, що куріння не дає засвоюватися в організмі людини вітаміну С. Одне із завдань вітаміну – зміцнення колагену, який відповідає за пружність шкіри. При дефіциті вітаміну С колаген руйнується, шкіра втрачає пружність і вкривається зморшками. Звичка жмуритися після затяжки згодом розмальовує ділянку навколо очей сіткою гусячих лапок, а напружені губи, що утримують цигарку, додають складок у зоні навколо рота. Ще одним вбивчим фактом є те, що нікотин викликає одну з форм раку шкіри. Жінка, яка частіше бере до рук цигарку, тим вищі її шанси захворіти на рак грудей і рак шийки матки. Наприклад, жінки, що курили 40 років, мають 57% вищий ризик захворіти на рак молочної залози. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, пасивне куріння є також небезпечним. Людина, яка не курить, але знаходиться в одному приміщенні з курцем отримує подекуди більшої шкоди від диму. В пасивного курця розвивається хвороби серцево-судинної системи та рак легенів. За останні сім років поширеність куріння серед українців зменшилась на 20%. Однак ще досі більше 7 мільйонів із нас курять щоденно. Верховна Рада України для того, щоб зменшити кількість курців та негативний вплив недопалків на екологію, планує ухвалити законопроект, завдяки якому за викинутий не в смітник недопалок будуть штрафувати. Покарання може становити від 1700 до 2550 гривень. Схожі закони діють у Європі. Однак Україні далеко до Великої Британії, бо вона вважається країною з найжорсткіших анти тютюнових законів у світі. Ще в 1985 році влада Британії заборонила рекламувати сигарети по телебаченню, а також підвищили вік з якого можна купувати сигарети – з 16 до 18. З 2016 року Велика Британія змінила упаковку цигарок з яскравою та болотно-зелену та збільшила ціну пачки 80%. Такі дії допомогли країні зменшити кількість курців удвічі. Уряд Британії продовжив дії з боротьбою паління й розробив концепцію, яка полягає в тому, що курцям, які потрапили у державні лікарні, буде запропонована психологічна допомога, шоб кинути палити. Влада Британії поставила собі за мету повністю відмовитися від куріння до 2030 року.
Куріння є соціальною проблемою суспільства, як для тих, хто курить й ні. В експериментах на тваринах і спостереженнях над людьми встановлено, що нікотин в малих дозах порушує нервові клітини, сприяє почастішанню дихання і серцебиття, порушення ритму серцевих скорочень, нудоті і блювання. У великих дозах гальмує, а потім паралізує діяльність клітин.

Мої відео