УНТ Дніпро

Ліонель Мессі: чи дійсно капітан «Барселони» і «Манчестер Сіті» настільки крутий?

Ліонель Мессі: чи дійсно капітан «Барселони» і «Манчестер Сіті» настільки крутий?
46521 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Манчестер Сіті» входить в число елітних європейських команд, які досліджують можливість укладення, мабуть, найбільшого контракту з Ліонелем Мессі за весь час, але є одне питання, яке здається майже блюзнірським ...Чи справді Мессі - є таким, як про нього говорять? Чи слід розбивати банку?

Аргентинець, який сказав «Барселоні», що хоче піти, безсумнівно, є одним з найкращих гравців в історії (можливо, навіть найкращим) - і одним з найуспішніших. І хоча 33-річний гравець був найкращим нападником «Ла Ліги» минулого сезону, це все ще було його найгіршою кампанією за голи та виступи з 2007 по 2008 рік.

І все ж рекордний сезон передач передає зовсім іншу історію. Тож, чи занепадає Мессі - чи він все ще найбільший гравець у світі?

Мессі виграв більше золотих м'ячів, які присуджуються кращому гравцеві світу, ніж будь-хто інший. Їх було шість. Це включає в себе останній в грудні 2019 року. Він є найкращим нападником «Барселони» з 634 голами в 731 грі і рекордсменом Ла Ліги з 444 голами в 485 матчах. Його особистий пік припав на 2012 рік, коли він забив 91 гол за «Барселону» і «Аргентину» в 69 іграх.

На його рахунку 34 клубних нагороди, в тому числі 10 титулів Ла Ліги і 4 Ліги чемпіонів. Крім того, він є рекордсменом Аргентини з 70 голами в 138 міжнародних іграх.

«Він просто найкращий гравець, який коли-небудь грав у футбол», - сказав колишній нападник «Барселони» Гарі Лінекер.

«Надзвичайна комбінація речей робить його унікальним гравцем. Мессі - найкращий дріблер, якого коли-небудь бачив Дієго Марадона. Крім того, він, можливо, кращий розігруючий м'яча, якого ми коли-небудь бачили».

Він як і раніше кращий бомбардир в світі?

«Мессі може бути не таким крутим, як раніше, але його виступів в минулому сезоні було досить, щоб показати, що він як і раніше кращий атакуючий гравець в світі - безумовно», - сказав іспанський футбольний журналіст Енді Уест, який написав книгу про Мессі .

Але по голам він вже не найкращий. Мессі виграв рекордний сьомий «Пічічі» ( «золота бутса» Ла Ліги) - четвертий поспіль - з 25 голами, випередивши нападника «Реала» Каріма Бензема на чотири голи. І це незважаючи на те, що він грав в найгіршій команді Барселони, яка багато років фінішувала без трофею (з 2013 по 2014 рр). Це був перший раз, коли найкращий бомбардир Ла Ліги забив менше 30 голів після Дані Гуїса 12 років тому. Гравець «Депортіво» Дієго Тристан в сезоні 2001-2002 був останнім гравцем, який виграв його з меншою кількістю голів, ніж Мессі.

Мессі побив рекорд Хаві за результативними передачами (20 передач, 2008-09 рр.) У сезоні Ла Ліги, забивши 21 гол.

Він також став першим гравцем, який забив 20 або більше голів в сезоні Ла Ліги. Останнім гравцем, який зробив це в п'ятірці кращих ліг Європи, був Тьєррі Анрі з «Арсеналу» (24 голи, 20 передач в сезоні 2002-03). З усіх гравців п'яти кращих ліг Європи (у всіх змаганнях) Мессі був лише шостим найкращим бомбардиром - 31 гол в 44 іграх (0,7 гола за гру). Роберт Левандовскі з «Баварії» набрав 55 голів, в той час як тріо Серії А Чіро Іммобіле, Кріштіану Роналду і Ромелу Лукаку, а також нападник РБ Лейпциг Тімо Вернер, зараз в «Челсі», забили більше, ніж Мессі. Гравець «Манчестер Сіті» Рахім Стерлінг також забив 31 гол у всіх змаганнях. Але якщо врахувати ще і гольові передачі - 25 у всіх змаганнях - Мессі виходить на друге місце, забивши в сумі 56 голів.

Він спробував провести своє четверте місце за кількістю обводок на той момент і продемонстрував найкращий показник успіху (65%). Його точність пасу склала 82%, що вище, ніж за чотири роки, хоча трохи нижче його точності 85-87% за п'ять років з 2009-10.

Як змінилося його позиціонування?

Згодом положення Мессі на полі стало глибше. Технічно він починає багато ігор на правому фланзі, але його гра зазвичай заснована більш глибоко і централізовано. Статистики Statsbomb розрахували, де більшість його атакуючих ударів доводилося на кожну з його кампаній в Ла Лізі.

У минулому сезоні багато з його ударів доводилися по центру позаду нападника, хоча він діяв більше на правому фланзі півзахисту, ніж в попередніх кампаніях.

«Мессі трохи зменшив темп і тепер не може перемогти багатьох суперників в спринті на 20 ярдів», - сказав Уест. «Але його дії з м'ячем так само швидкі, як і завжди, і він зберігає цю магічну здатність відводити м'яч від захисників, коли вони думають, що схопили його. У минулому сезоні він грав глибше, ніж будь-коли раніше, йдучи в півзахист, щоб діяти як плеймейкер, а не очолювати лінію атаки. Це було частково через необхідність, тому що жоден інший гравець Барси ні здатний виконувати цю роботу, але схоже, що він проведе залишок своєї кар'єри в якості традиційного атакуючого півзахисника номер 10 (який, як виявилося, гарантує 20 з гаком голів за сезон) а не нападаючий. Це менше вимоглива роль, що дозволяє йому заощаджувати свою фізичну і розумову енергію для того, що він як і раніше робить краще, ніж будь-хто інший: пас, дриблінг і кидок».

Міський бос Пеп Гвардіола, колишній тренер Мессі в «Барсі», висловився краще за всіх, коли його запитали, чи є Серхіо Агуеро кращим центральним нападаючим, якого він керував.

«Кращий - це Мессі», - сказав він. «Мессі [кращий] номер дев'ять, номер 10, номер 11, номер сім, номер шість, номер п'ять, номер чотири...»

Так чи залишається Мессі найкращим?

Як і раніше є вагомі аргументи на користь того, що Мессі - один з кращих гравців в світі, хоча Левандовскі, ймовірно, провів сезон 2019-20 краще, ніж будь-хто інший.

Він один з кращих бомбардирів в світі, один з кращих гравців по дриблінгу і один з кращих розпасовщиків.

Також є вагомі аргументи на користь того, що він міг би виступити ще краще в сильній команді, оскільки Барселона виглядала змученою на етапах в минулому сезоні, навіть до того, як Баварія програла в кінці сезону Мюнхенській Баварії в Лізі чемпіонів з рахунком 8:2.

Він виграв «золоту бутсу» Ла Ліги і забив більше голів, ніж будь-хто інший, за винятком Левандовскі в минулому сезоні, так що, безумовно, він як і раніше буде величезною перевагою для будь-якої команди.

Єдине, що не на його боці, - це час, хоча колишній товариш по команді «Барса» Хаві нещодавно сказав, що, на його думку, Мессі може грати до 40 років. Ведучий MOTD Лінекер сказав: «Для мене було абсолютною привілеєм спостерігати за Мессі. Його остання гра стане одним із найсумніших днів в історії футболу».

«Жоден футболіст не може грати вічно, і ви можете почати бачити, що його сили поволі закінчуються. Неважливо, наскільки ви хороший гравець - ви не можете перемогти час».

Мої відео