УНТ Дніпро

Що варто знати знати перед купівлею квартири в новобудові?

Що варто знати знати перед купівлею квартири в новобудові?
34925 ПЕРЕГЛЯДІВ

"Квартира в новобудові-запорука надійності", - саме так думає більшість молодих пар, які підшуковують житло.
Про те як не натрапити на шахраїв та вчасно оцінити усі ризики читайте в консультації відділу розгляду скарг у сфері державної реєстрації ЦМУ МЮ м. Київ.

В Україні більшість людей все частіше стали обирати для себе новобудови.
Адже під час купівлі новобудови, існують деякі переваги, такі як:
- оформлення покупця, як першого власника квартири;
- можливість перепланування квартири;
- значно нижча ціна, адже об’єкт знаходиться ще в стадії будівництва.

Проте крім вищенаведених переваг, існує багато ризиків, які необхідно враховувати під час складання та підписання документів для купівлі новобудови.

Тому, перш ніж підписувати будь-які документи, покупець повинен ретельно все перевірити, адже зазвичай всі запропоновані покупцю документи не передбачають реальної відповідальності забудовника і відповідно всі ризики несе покупець.

Щоб не потрапити до рук шахраїв потрібно перевірити декілька основних критеріїв.

По-перше: репутація забудовника.
Репутація забудовника може бути перевірена наступними способами:
попередні проекти, наявність житлових будинків, уже зданих в експлуатацію (офіційні джерела). Відомості про стаж роботи фірми на ринку нерухомості, фізичну та юридичну адресу, контактні телефони, нові та реалізовані проекти можна дізнатися на офіційному сайті БК;
інформація, чи виступав забудовник фігурантом судових справ (реєстр судових рішень);
відгуки в мережі Інтернеті.

Інформація про забудовника повинна бути загальнодоступною та змістовною, адже відкритість – основна ознака надійності.

Важливо звернути увагу на дозвільну документацію, адже для кожного об’єкту будівництва повинна бути наявна оформлена та погоджена документація, а саме:
дозвільна документація щодо будівництва об’єкта (декларація про початок будівництва);
документи на земельну ділянку, де ведеться будівництво;
установчі документи компанії, з якою пропонується підписати договір та документи на особу, яка буде його підписувати зі сторони забудовника;
безпосередньо зразок договору для ознайомлення перед підписанням (дозволяє проконсультуватися з юристом щодо його умов).

Якщо відсутні хоча б один із зазначених документів, варто відмовитись від купівлі такого об’єкту, оскільки ризик є занадто високим.

НЕ менш важливими є істотні умови договору, адже угода про купівлю квартири в новобудові може складатися із декількох договорів, але незалежно від їх кількості мають бути передбачені наступні моменти, що є важливими для покупця:
- строк закінчення будівельних робіт та введення в експлуатацію, що має бути прогартований відповідальністю за його порушення зі сторони забудовника;
- закріплення за покупцем квартири з відповідними параметрами;
- можливість повернення коштів у короткі строки у разі невиконання забудовником його обов’язків або відмови покупця від квартири (на практиці цей строк дуже великий і дає можливість забудовнику користуватися чужими коштами).

Статтею 4 Закону України «Про інвестиційну діяльність» передбачено, що інвестування та фінансування будівництва об'єктів житлового будівництва з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб, у тому числі в управління, може здійснюватися виключно через:
фонди фінансування будівництва
фонди операцій з нерухомістю
інститути спільного інвестування
а також шляхом емісії цільових облігацій підприємств, виконання зобов'язань за якими здійснюється шляхом передачі об'єкта (частини об'єкта) житлового будівництва.

Перелічені способи інвестування є законними, але, на жаль, мають деякі ризики. Зазвичай фонди фінансування будівництва не гарантують раціонального використання коштів і добросовісного виконання забудовником узятих зобов’язань.

Крім зазначених законних способів інвестування, існують інші «схеми», наприклад, укладення попереднього договору купівлі-продажу.
Укладення таких угод є дуже ризикованим, і можливим тільки при повній довірі до забудовника виходячи з наступного:
- вартири з параметрами, передбаченими в договорі, може просто не виявитись у зданому в експлуатацію будинку;
- забудовник або посередник згодом може передумати підписувати основний договір і юридичного механізму примусити його виконати обіцянку не існує. Крім того, як правило є «розмитою» дата або подія підписання основного договору;
- на одну квартиру може бути підписано декілька попередніх договорів – у такому разі покупцеві не допоможе навіть нотаріальне завірення договору.

Отже, важливим є з’ясування схеми інвестування і наявність або відсутність відповідних юридичних ризиків, пов’язаних із нею.

В будь-якому разі приймаючи рішення купити нерухомість варто прагматично підходити до з’ясування всіх обставин і не звертати уваги на обіцянки забудовника, низькі ціни чи красиво оформлений сайт вподобаного Вами будинку.

Важливими є лише ретельно проаналізовані документи і інформація, в чому може допомогти супровід кваліфікованого юриста.

Мої відео