УНТ Дніпро

Зеленський: "Мета росії — перетворити нашу землю, людей і ресурси на зброю проти міжнародного порядку"

Зеленський: "Мета росії — перетворити нашу землю, людей і ресурси на зброю проти міжнародного порядку"
390096 ПЕРЕГЛЯДІВ

Президент України Володимир Зеленський вважає, що мета нинішньої російської війни проти України — перетворити українські землі, людей та ресурси на зброю проти міжнародного порядку, який заснований на правилах.

Про це повідомляє Офіційне інтернет-представництво Президента України.

Під час свого виступу на загальних дебатах Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, Глава держави заявив, що Україна робить усе для того, щоб після російської агресії ніхто у світі не наважився напасти на жодну країну, а перетворення на зброю (вепонізація) має стримуватися. 

«Історія демонструє, що саме російська федерація найбільше заслуговувала на ядерне роззброєння ще в 1990-х роках. І рф заслуговує на це зараз – терористи не мають права володіти ядерною зброєю», — сказав Володимир Зеленський.

Водночас він зауважив, що навіть без застосування ядерної зброї держава-терорист перетворює на зброю все, до чого має доступ: продовольство, енергетику і навіть українських дітей з окупованих територій.

«Поки ядерна зброя не застосовується, масове знищення набирає обертів. Агресор перетворює на зброю багато інших речей, і ці речі використовуються не лише проти нашої країни, а й проти всіх вас», — розповів Президент України.

Глава держави констатував: існує багато конвенцій, які обмежують озброєння, але не існує реальних обмежень вепонізації (англ. weaponization – перетворення на зброю).

Одним із прикладів такої загрози Володимир Зеленський назвав вепонізацію Росією ядерної енергетики.

«Вона не лише поширює свої ненадійні технології будівництва атомних електростанцій, а й перетворює електростанції інших країн на справжні «брудні бомби». Подивіться, будь ласка, що росія зробила з нашою Запорізькою атомною електростанцією. Обстрілювала її, окупувала й тепер шантажує інших витоками радіації. Чи є сенс скорочувати ядерну зброю, коли Росія перетворює на зброю атомні електростанції? Страшне питання», — сказав Володимир Зеленський.

«Як відбувається стримування ядерної зброї, так само має стримуватись агресор і всі його інструменти та методи війни. Кожна війна сьогодні може стати останньою, але потрібна наша єдність, щоб гарантувати, що агресія не спалахне знову», — додав Президент.

Глава держави переконаний, що гарантувати нову епоху без війн може лише відкрита робота всіх народів заради миру, а не якийсь діалог між так званими великими державами десь за зачиненими дверима.

За словами Володимира Зеленського, запропонована Україною Формула миру передбачає кроки, які зупинять усі форми перетворення на зброю, що були застосовані російською федерацією проти України та інших країн і можуть бути використані іншими агресорами.

«Поки росія штовхає світ до останньої війни, Україна робить усе для того, щоб після російської агресії ніхто у світі не наважився напасти на жодну країну. Перетворення на зброю має стримуватися. За воєнні злочини має бути покарання. Депортовані люди мають повернутися додому. А окупант має повернутися на свою землю. Ми повинні бути об'єднані, щоб досягти цього. І ми це зробимо», — підкреслив Президент України.

Нагадаємо, що раніше Володимир Зеленський закликав представників корейського бізнесу до активної роботи на українському ринку та участі в реалізації проєктів у сферах розвитку атомної та відновлюваної енергетики, машинобудування, автомобільної промисловості, видобутку літію, нафтопереробки, «зеленої» металургії, залізничного транспорту, водних ресурсів та місцевої інфраструктури.

Мої відео