УНТ Дніпро

Регулятор підвищив тарифи на постачання електроенергії. Які можливі наслідки?

Регулятор підвищив тарифи на постачання електроенергії. Які можливі наслідки?
315686 ПЕРЕГЛЯДІВ

Українцям доводиться зіштовхнутись із ще один випробуванням, а саме - підвищення цін на постачання електроенергії. До усіх економічних проблем додається ще й ця, яке очевидно вплине на інфляцію в країні. 

 

Мова йде про підняття тарифів для непобутових споживачів, тому це ніяк не відобразиться в платіжках, адже в Україні діє мораторій на такі зміни у часи війни. Вартість електричної енергії підвищують для бізнесів та підприємств, йдеться на сайті регулятора. 

 

Для прикладу наведемо такі цифри: більша частина населення платить 1,44 гривень за кіловат-годину, а от підприємства сплачують за електроенергію п’ять-шість гривень за кіловат-годину. 

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг,  прийняла рішення про коригування тарифів на послуги з передачі електричної енергії, на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління НЕК «УКРЕНЕРГО», а також на послуги з розподілу електричної енергії та на послуги постачальників універсальних послуг на 2023 рік, які є складовою частиною платіжки за електрику для бізнесу. 

 

Укренерго - це оператор системи  передачі електроенергії магістральними електромережами від генерації до розподільчих мереж. Іншими словами, передача електроенергії від об’єктів генерації до розподільчих мереж обленерго. 

 

Власне об’єкти “Укренерго” бригади енергетиків надлюдськими зусиллями намагаються врятувати незважаючи ні на що, будь-то російські обстріли або жахливі погодні умови, щоб світло якнайшвидше потрапило до наших будинків. 

Національна комісія щорічно переглядає тарифи “Укренерго”. Як це відбувається: компанія пропонує регулятору досить суттєво підняти тариф, інколи навіть у декілька разів, після цього документ проходить кілька стадій обговорення. Але фінальні розцінки компанії зазвичай затверджуються на значно скромнішому рівні. 

 

Цьогорічне підвищення передбачає за особою три етапи: протягом 2023 року підвищення цін на передачу електроенергії буде зростати, а саме до 380,28 грн/МВт-год з 1 січня (на 10%); до 430,25 грн / МВт-год з 1 квітня (на 13%); до 485,1 грн/МВт-год з 1 липня (на 13%). 

 

Також вперше встановлюється окремий пільговий тариф на передачу для підприємств "зеленої" електрометалургії: 209,42 грн/МВт-год. 

 

Друге рішення НКРЕКП передбачає трьохетапне зростання тарифів Укренерго на диспетчеризацію: 

до 68,28 грн/МВт-год з 1 січня (на 10%); 

до 80,87 грн/МВт-год з 1 квітня (на 18%); 

до 95,54 грн / МВт-год з 1 липня (на 18%). 

 

Також підвищення тарифів поширюється на послуги з розподілу електричної енергії та послуги постачальників універсальних послуг. 

 

За словами національної комісії, середнє зростання ціни електроенергії для кінцевих непобутових споживачів становитиме близько 15 коп. за кВт-год., для промислових енергоємних споживачів складе близько 4 коп. за кВт-год. 

 

Підвищення тарифів в бізнес-середовищі викликав хвилю обговорень. 

 

Проти підвищення виступали представники металургійної та хімічної галузей. Підвищення тарифів створить додаткове навантаження на підприємства, що може призвести до їхньої повної зупинки. Але регулятор вважає неправильним, не підтримувати тарифами наших енергетиків, особливо звертаючи увагу на регулярні обстріли держави-агресора власне енергетичних об’єктів. 

 

Кошти підуть на відновлення енергетичної інфраструктури, оскільки внаслідок руйнувань зростає фізичний обсяг робіт та їхня вартість, відбувається зростання витрат на сировину, паливо та матеріали, збільшення видатків на капітальні інвестиції та оплату праці. 

 

Нові тарифи означають, що енергетичний ринок працює, а українська влада намагається допомогти енергетичним підприємствам оперативно відновлювати зруйновану інфраструктуру. 

Для української енергетики це безцінний досвід, як працювати в умовах війни, тому на майбутнє ми будемо готові до екстремальних умов життя. 

 

Нагадаємо, що обсяг збитків для української енергетичної інфраструктури на листопад 2022 року сягав близько 70 млрд грн.

Теги: енергетична інфраструктура,Енергетика, Україна, Російська агресія ,Російське вторгнення в Україну, війна в Україні
Мої відео