УНТ Дніпро

Громадська організація "Відчуй" – почуй тих, хто не чує сам

Громадська організація "Відчуй" – почуй тих, хто не чує сам
220051 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сучасний світ стає все більш гучним. Навіть попри те, що існують чітко встановлені рівні гучності, які людина може сприймати без проблем, простий міський шум нерідко перевищує їх. А разом з тим і життя з його гучними сигналами машин, стереосистемами, які може встановити кожен охочий, та галасливими розвагами також нерідко шкодять слухові людей. А ще чимало є тих, хто з народження має проблеми. І саме задля таких людей було створено громадську організацію "Відчуй", що має на меті дати бути почутими навіть тим, хто не чує сам.

Цій громадській організації вже понад 10 років. Створена ще в 2011 році Людмилою та Андрієм Пишними, вона одразу почала займатися допомогою тим, хто має проблеми зі слухом. Таким людям потрібна адаптація. Їм життєво необхідно бути такими, як і ми всі. Це на собі відчув один із засновників – Андрій Пишний, що втратив слух, коли йому було 34. Йому не допомогло ні те, що він досить успішна людина (він є головою правління "Ощадбанку"), ні те, що до того не було жодних проблем зі слухом. Йому довелося звикати до такого життя – без звуків та голосів інших. Чоловік навчився читати по губах та жестовій мові, але разом з тим побачив, що насправді жестову мову в Україні знає дуже невелика кількість людей. Люди нерідко дуже нетолерантні до людей із проблемами слуху, а суспільне життя абсолютно не пристосоване до них. Саме тому він разом зі своєю дружиною вирішив створити таку організацію й допомагати тим, кого не хочуть чути інші.

У команді громадської організації велика кількість тих, хто так чи інакше стикалися із проблемою втрати слуху або зниження його гостроти. Наприклад, виконавча директорка виховує доньку, у якої стоїть діагноз глухонімота. Так, дитина навчається у звичайній школі. Вона майже нічим не відрізняється від звичайних дітей. Але вона носить кохлеарний імплант, їй було проведено операцію у дуже маленькому віці, після чого ще була досить довга реабілітація. І саме завдяки цьому жінка зрозуміла, що вона хоче і може допомагати таким самим батькам, як і вона сама. Вони можуть не знати, що робити у випадку, коли встановлено такий діагноз. Не розуміти, а як комунікувати з дитиною. Так, все це потрібно знати. Та це не приходить просто так, без досвіду. І саме "Відчуй" може із цим допомогти.

Організація вже має понад 15 проєктів. Тут знають, що насправді понад 220 тисяч осіб спілкуються жестовою мовою. Вона є п'ятою за вживаністю. Але разом з тим дійсно знає цю мову не так багато людей, не знайомих із порушеннями слуху. Громадська організація "Відчуй" створила одразу кілька різних ініціатив щодо її вивчення. Так, на сайті можна знайти курс для вчителів інклюзивних класів. Це лекція, що розбита на кілька частин та може бути цікавою не лише вчителям, а й батькам дітей з порушеннями слуху. Окрім цього на сайті ВУМ, що є освітньою ініціативою для розвитку громадянського суспільства, можна знайти курс жестової мови. Також і на Megogo організація має свою серію відео. Є й Telegram-канал, що у легкій та зрозумілій формі пояснює різноманітні  жести, їх значення та використання.

Досить цікавим є і те, що було створено абетку жестової мови, до якої долучилося чимало зірок. 33 відомі особистості показали букви жестового алфавіту. Велика кількість із них займається музикою та має ідеальний слух. Але вони вирішили взяти участь в ініціативі, яка може допомогти тим, хто слуху не має. Таку абетку можна замовити за благодійний внесок, вона буде у форматі чималого плаката, який можна буде розмістити у школі, на роботі чи просто вдома. Можна купити цю абетку й у "Магазині добра" на сайті організації, там вона коштує 100 грн. І всі ці кошти підуть на діяльність та поширення нових проєктів.

Створили у фонді й спеціалізований центр для дітей з проблемами слуху. Причому його діяльність поділяється одразу на кілька напрямків. Для найменших, дітей віком до семи років, діє Дитячий Центр, де є послуги й з розвитку та корекції слухо-мовленнєвих порушень, і курси підготовки до школи, й навіть школа батьків. З дітьми займаються психологи, арттерапевти та різноманітні педагоги. Причому всі заняття абсолютно безоплатні. Діти старшого віку, із 8 до 12 років можуть відвідувати клуб "Юніор". Заняття там саме для дітей із порушеннями слуху. Там також є психологи, логопеди, дітям допомагають розвивати свої творчі здібності та спілкуватися зі своїми однолітками. Причому так само безкоштовно. Для підлітків громадська організація також створила свій клуб. "Teens" – це місце, де підлітки віком 14-20 років можуть спілкуватися, висловлювати свою думку, відвідувати мотиваційні лекції, а також брати участь у різноманітних майстер-класах та заходах. Звісно і тут ніякої оплати не треба, адже у "Відчуй" працюють не задля того, щоб заробити якомога більше на невпевненості молоді, а для того, щоб допомогти.

Також громадська організація заснувала соціальний проєкт Inclusive Friendly, покликаний навчити спілкуватися та працювати із людьми з інвалідністю загалом. Проводяться тренінги та визначається рівень інклюзивності (що є унікальною розробкою Inclusive Friendly). У цьому проєкті консультують та пропонують повний супровід, а разом з тим допомагають адаптувати підприємства для роботи з людьми з інвалідністю. І це насправді дуже важливо, адже нерідко можна стикнутися з упередженим та негативним ставленням до осіб з інвалідністю. А підприємства своєю чергою отримують обвинувачення у некоректності. І такий проєкт це змінює.

Також було створено і креативний коворкінг-простір "ТАМ", де працюють виключно люди, що вільно спілкуються жестовою мовою. У звичайних коворкінг-центрах потрібно спілкуватися за допомогою записок, щоб бути зрозумілим. А у цьому креативному просторі можна почувати себе комфортно та вільно, адже навіть дозвілля організоване там так, що підходитиме як для людей із порушеннями слуху, так  і для простих відвідувачів.

Важливою частиною підліткового життя є відвідування дитячих таборів. Але для дітей із порушеннями слуху дуже зрідка можна знайти місце, що буде пристосоване для них. Громадська організація "Відчуй" створила такий літній інклюзивний табір. Туди приїздять вихованці шкіл-інтернатів, які разом із підлітками, що не мають проблеми зі слухом, спілкуються, ходять у походи та соціалізуватися так, як це і повинно бути. Такий інклюзивний табір унікальний. І він не дає дітям з порушеннями слуху відчувати себе одинокими, адже вони такі самі як і всі, просто з невеликою особливістю. І у цьому таборі про неї не думають. Тут всі рівні. І це чудово.

Окрім громадських ініціатив був і цілий перформанс, абсолютно новаторський для Європи. Спільно з організацією Національна опера України під час вистави "Набукко" на кілька хвилин ніби вимкнула звук. Оркестр продовжував грати, артисти так само співали. Але все було беззвучно. Після цього все повернулося, як і повинно було бути. Але перед цим можна було почути організаторів проєкту. Таким чином вони нагадали про те, що кожен десятий у залі може втрачати слух. І що вже понад 3 мільйони українців мають із ним проблеми. Людей попросили підтримувати тих, хто має ці проблеми, а разом з тим перевіряти й свій слух.

До речі щодо перевірок слуху. Організація створила дуже цікаву ініціативу – "Кабінет на колесах". Це спеціально обладнаний мобільний кабінет, де досвідчений фахівець та аудіометричне обладнання може перевірити слух кожного охочого. Причому знову-таки абсолютно безкоштовно. Лише за три місяці було відвідано 31 місто, перевірено майже півтори тисячі осіб. І статистика досить сумна, адже близько 40% мають порушення слуху. А за допомогою такої ініціативи можна привернути увагу до проблеми. І можливо саме таким чином зробити так, що більше людей будуть турбуватися про свій слух.

Бути почутим хоче кожен. Але не завжди для цього є засоби. Але громадська організація "Відчуй" робить все можливе, щоб ця ситуація змінювалася на краще.

Мої відео