УНТ Дніпро

Львів став першим українським містом, яке створило пункт вакцинації для безпритульних

Львів став першим українським містом, яке створило пункт вакцинації для безпритульних
294833 ПЕРЕГЛЯДІВ

Львів став першим українським містом, яке організувало пункт вакцинації для бездомних. Про це повідомляється на офіційному сайті Львівської міської ради. 

 

Під час пандемії кількість безпритульних в Україні стрімко зросла. За даними дослідження, проведеного моніторинговою місією ООН з боротьби за права людини, таких людей у столиці станом на 2021 рік нараховувалося 20 тис. осіб. Такі показники перевищують торішні у два рази. Міністерство ООН пояснює це соціально-економічними наслідками пандемії. Карантин зробив проблеми безпритульних помітнішими, зазначає Ольга Макар, координатор руху "Молодь за мир", який допомагає безпритульним у Києві. Вона пояснила це тим, що інші люди через карантинні обмеження та дотримання соціальної самоізоляції більшу частину часу перебували вдома, і на вулицях залишилися лише ті, в кого їх нема.

 

Бездомні наразі залишаються однією з найменш захищених верств населення від ковід-19 через неможливість щеплення. Така ситуація трапляється через відсутність у більшості безпритульних документів, які передбачено пред’являти для вакцинації.  Звісно, це значно підвищує рівень захворюваності в Україні загалом, якщо зважати, що вони займають доволі велику кількість серед всіх мешканців. Безпритульні не мають змоги самоізолюватися для подальшого припинення пандемії, через це, навпаки, сприяють її швидшому поширенню.  Ця проблема не може  не залишатися непоміченою на міських та державних рівнях.

 

Як з цим борються інші країні, де рівень бездомності є також доволі високим? Щеплення безпритульних є досить популярною практикою закордоном. Данія ще в січні 2020 року додала цю соціальну верству в список пріоритетних груп для вакцинації від коронавірусу. Таке ж рішення було прийнято в Польщі та Чехії в червні та липні відповідно. В Лондоні влада запропонувала безхатченкам піти на самоізоляцію в готелі, які пустували через карантинні обмеження. Мерія Лондона зняла для бездомних 300 готельних номерів на найближчі 12 тижнів та попросила адміністрації районів міста розв'язувати проблему із розміщенням решти. Можна зробити висновок, що країни зважають на ситуацію та намагаються її вирішити.

 

Україна теж не залишилася байдужою до цієї злободенної проблеми. 26 листопада у Львові планують створити пункт щеплення проти коронавірусу для безпритульних. Знаходитися це місце буде в Центрі обліку та нічного перебування громадян на Кирилівській вулиці, Він працюватиме з 11 до 18 години. Виконавець обов’язків директора департаменту гуманітарної політики міської ради Євгеній Бойко наголосив, що про можливість вакцинації будуть поширювати інформацію серед безпритульних через волонтерів, які роздають в спеціально відведених місцях їжу. Такий спосіб промоції є найефективнішим зважаючи на суто фізичну неможливість повного розповсюдження інформації для абсолютно всіх безпритульних. Євгеній також додає, що такий пункт вакцинації створюється з метою дати можливість тим, хто перебуває в складних життєвих обставинах, вакцинуватися та мати захист від хвороби, яка зараз набула загрозливих масштабів. Міська рада  порадилася з громадськими організаціями, які працюють з бездомними та дійшла висновку, що пункт працюватиме у світловий день, щоб усі охочі могли ним скористатися без будь-яких перешкод. 

 

Допомагати втілювати цю ідею в життя планують такі львівські організації, як "Благоустрій рідного міста", ЛМГО Спільнота взаємодопомоги "Оселя", БФ "Там де живе надія", Релігійна громада Храму Христового Воскресіння та ще багато інших. Організації погоджуються, що проблема є актуальною та потребує швидкого рішення.

Мої відео