УНТ Дніпро

Світовий банк припиняє допомогу Судану через військовий переворот

Світовий банк припиняє допомогу Судану через військовий переворот
142047 ПЕРЕГЛЯДІВ

В середу Світовий банк призупинив усі операції з виплат допомоги Судану у відповідь на захоплення влади перехідного уряду військовими, тоді як працівники державної нафтової компанії, лікарі та пілоти приєдналися до громадянських груп, які виступають проти захоплення влади.

Тисячі людей вийшли на вулиці після перевороту, що стався в понеділок під керівництвом голови збройних сил генерала Абдель Фаттаха аль-Бурхана. Опозиційне об'єднання «Комітет лікарів» повідомляє про загиблих та поранених внаслідок розгону протестних виступів.

Бурхан розпустив спільну військово-цивільну раду, створену для того, щоб направити країну до демократичних виборів після повалення автократа Омара аль-Башира внаслідок народного повстання у квітні 2019 року.

За його словами, він діяв, щоб запобігти направленню країни до громадянської війни, але рішення Світового банку призупинити виплати та припинити обробку нових операцій є відкатом від його планів щодо однієї з найбідніших країн Африки.

Також у середу державне телебачення Судану повідомило, що Бурхан звільнив з посад шість суданських послів, тому, що вони відкинули захоплення військовими. Ці шість послів були послами у США, Європейському Союзі, Китаї, Катарі, Франції та головою місії ООН у Женеві.

Після ізоляції від міжнародної фінансової системи протягом трьох десятиліть правління Башира, Судан досяг повного відновлення відносин з банком у березні і отримав доступ до фінансування у розмірі 2 мільярдів доларів.

"Я дуже стурбований недавніми подіями в Судані, і я побоююся, що це може мати драматичний вплив на соціально-економічне відновлення та розвиток країни", - сказав президент Світового банку Девід Малпас у заяві з Вашингтона.

Абдалла Хамдок, прем'єр-міністр у поваленому перехідному уряді, назвав поновлення співпраці із Світовим банком головним досягненням та розраховував на фінансування кількох великих проектів розвитку.

Уряд провів жорсткі економічні реформи, завдяки яким вдалося досягти швидкої ліквідації простроченої зовнішньої заборгованості, полегшення боргового тягаря та відновлення фінансування з боку Світового банку та Міжнародного валютного фонду.

Представник МВФ сказала, що фонд стежить за розвитком подій, але коментувати ситуацію "передчасно".

Абдулла Хамдок, колишній прем’єр-міністр, який був затриманий у понеділок і знаходиться під охороною у своєму будинку, був у доброму здоров'ї, коли його відвідали посланці з Франції, Німеччини, Норвегії, Великобританії, США, Європейського союзу та ООН, повідомила місія ООН у Судані у Твіттері у середу. Захід закликав до відновлення ради та звільнення громадянських лідерів.

Події в Судані - третій за величиною країні Африки - повторюють події в інших арабських держав, де військові посилили свою хватку після повстань.

Уіллоу Беррідж, експерт із Судану з Університету Ньюкасла, прокоментував міжнародному телеканалу France24, що Бурхану та армії буде важко придушити вуличну мобілізацію проти захоплення влади через присутність комітетів опору у багатьох районах.

Співробітники Центрального банку також припинили роботу, що ще більше ускладнило функціонування економіки.

Працівники державної нафтової компанії Sudapet заявили, що приєднуються до кампанії громадянської непокори на підтримку демократичних перетворень, що зайшли в глухий кут, а пілоти національного  авіаперевізника Sudan Airways оголосили страйк.

Лікарі, які входять до групи профспілок "Об'єднання лікарів", також заявили, що страйкують.

 

Що стосується арабських країн та сусідів Судану, вони теж наголошують на підтримці миру та спокою в країні. ОАЕ закликали уникнути ескалації конфлікту, домогтися стабільності та збереження економічних та політичних досягнень Судану, а також його єдності та суверенітету. Саудівська Аравія виступила з аналогічною заявою, закликавши зберегти економічні та політичні здобутки Судану.

Мої відео