УНТ Дніпро

В Україні вперше зробили трансплантацію печінки

В Україні  вперше зробили трансплантацію печінки
59223 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Львівській Клінічній лікарні швидкої допомоги вперше на Західній Україні виконали операцію з трансплантації печінки. Про це повідомила лікарня на своїй сторінці у фейсбуці.

У лікарні вдалося пересадити печінку 39-річній жінці з Житомира, яка хворіла на цироз. Сама операція тривала більше десяти годин. Для проведення маніпуляції залучили медиків із Національного інституту хурургії та трансплантології ім. О. Шалімова.

Водночас серце донора пересадили 45-річному пацієнту з Одеси, який страждав після інфаркту. До операції залучили колег з Інституту серця - команду Бориса Тодурова. Нирки отримали жителі Тернопільської області - 35-річна жінка і 47-річний чоловік. Нові нирки заробили ще на операційному столі. Всі пацієнти, які отримали донорські органи почуваються добре.

Жінка, яка стала донором для чотирьох операцій померла через розрив аневризми. Після звістки про констатацію смерті мозку, її мати, брат та син дали згоду на донорство.

За словами Олега Самчука, під час трансплантації органів дуже добре спрацювала команда відділення анестезіології та інтенсивної терапії під керівництвом Наталії Матолінець, яка констатувала смерть мозку, а також анестезіологи Христина Орлинська, Рома Гайдук та Юрій Якимович, які забезпечили введення наркозу. Для проведення трансплантацій вони проходили навчання в турецькій клініці Acibadem.
«Це тільки початок. У Львові ми будемо об’єдувати лікарів не тільки з України, а й Європи та світу. Наша лікарня відкрита для усіх, хто хоче розвивати медицину», – написав Олег Самчук.

Операції з трансплантації органів в Україні стали можливими з квітня 2019 року ,відколи набув чинності закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Він, зокрема, регулює пересадку органів від померлої людини.

В Міністерстві охорони здоров’я інформують про нову систему, яка запрацює з 1 січня 2021 року. Відтепер зіставлятимуть лист очікування пацієнтів та донорські органи. Без такого механізму система трансплантації не зможе повноцінно функціонувати. А вже за три роки МОЗ планує досягти повної трансплантаційної незалежності, коли українцям не доведеться виїжджати за кордон для проведення операцій.

Теги: трансплантація,трансплантація печінки,медики,серце донора ,Львівська клінічна лікарня
Мої відео