УНТ Дніпро

По всій Україні шириться новий різновид коронавірусу «Омікрон»

По всій Україні шириться новий різновид коронавірусу «Омікрон»
400691 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Центрі громадського здоров‘я повідомляють, що Омікрон-варіант коронавірусу вже діагностували пацієнтам у різних областях України.

«Референс-лабораторія з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ за результатом секвенування цього тижня підтвердила циркуляцію варіанту Omicron XBB.1.5 коронавірусу SARS-CoV-2 у всіх областях країни», — йдеться у заяві Центра громадського здоров‘я.

Вони також додають, що на попередньому тижні Омікрон-варіант коронавірусу діагностували у всіх областях, окрім Кіровоградської.

Проте за словами завідувачки реферес-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу Ірини Демчишини, методом секвенування вдалось визначити зразок цього варіанта коронавірусу й у Кіровоградській області. Його виявили у відібраному зразку стічної води.

Як повідомляє керівниця відділу епіднагляду Центру громадського здоров‘я Оксана Кошалко, штам Omicron клінічно легше переноситься пацієнтами, але й передається швидше.

"Тому питання циркуляції Omicron XBB.1.5 в усіх областях вже питання днів. Тепер Omicron XBB.1.5 виявили у пацієнтів по всій країні", — заявила Оксана Кошалко.

Вона додала, що вже зараз слід захистити себе та близьких вам людей, тому необхідно вакцинуватись та зробити бустерні щеплення. Якщо у когось з‘являться симптоми ГРВІ, треба ізолювати себе якомога швидше, а також носити з собою маску.

Нагадаємо, що 24 січня Міністерство охорони здоров‘я повідомило про фіксацію першого випадку зараження новим для України різновидом варіанта коронавірусу Omicron - XBB.1.5 ("Кракен"), який зафіксували у Сумській області.

За словами МОЗ, випадок зафіксували у людини, яка не пройшла курс вакцинації проти коронавірусу. Хоча Всесвітня організація охорони здоров‘я (ВООЗ) стверджує, що новий вид захворювання не має специфічних мутацій, що зробили б його більш небезпечним, Omicron - XBB.1.5 все ж таки ефективно ухиляється від імунної відповіді людини. Це спровокує серйозні захворювання у людей похилого віку, а особливо важливо захистити себе людям зі слабким імунітетом.

До того ж новий Омікрон-варіант коронавірусу сприяє збільшенню рівнів захворюваності. Він також доволі швидко заміщує варіант, який діагностували у пацієнтів раніше.

У Міністерстві наводять статистику від Всесвітньої організації охорони здоров‘я: з 22 жовтня 2022 р. по 11 січня 2023 р. у 38 країнах було зареєстровано 5 288 випадків, викликаних субваріантом «Omicron» XBB.1.5. Більшість із цих випадків реєструвались у Сполучених Штатах Америки (82,2 %), Великобританії (8,1 %) і Данії (2,2 %).

Вже 31 січня 2023 року за даними ресурсу PANGO Lineages, найбільше випадків захворювання новим Омікрон-варіантом коронавірусу зафіксовано у Данії - 79 відсотків усіх нових заражень. За неї слідують такі країни, як: Великобританія (6 відсотків), Індія (5 відсотків), Швеція (2 відсотки) та Сінгапур (2 відсотки).

Якщо говорити за небезпеку цього різновиду коронавірусу, то його стрімке поширення серед людей свідчить про більшу заразливість.

"Природа вірусів така, що вони розмножуються і при цьому мутують. Тому можна очікувати, що ми й надалі матимемо справу з новими варіантами доти, доки не закінчиться пандемія", — стверджує Міра Чанд з UKHSA.

Проте навіть за наявністю аналізів ДНК вірусів для їхнього дослідження у медичних лабораторіях, говорити про небезпеку нового варіанта вірусу ще зарано.

Не зважаючи на це, глава британського Міністерства охорони здоров'я Саджид Джавід наголошує, що поява нового варіанта демонструє, наскільки важливою залишається вакцинація. "Я закликаю всіх захищати себе та своїх близьких і робити зараз бустерні щеплення", — сказав глава МОЗ Великої Британії.

Теги: Omicron XBB.1.5,коронавірус,щеплення,пандемія,Covid-19,Міністерство охорони здоров'я,МОЗ,ВООЗ,Всесвітня організація охорони здоров‘я
Мої відео