УНТ Дніпро

Репродуктолог Київ: Поліпи та гіперплазія порожнини матки. Гормональний дисбаланс

Репродуктолог Київ: Поліпи та гіперплазія порожнини матки. Гормональний дисбаланс
146124 ПЕРЕГЛЯДІВ
Поліпи та гіперплазія порожнини матки – результат гормонального дисбалансу?
 
Внутрішній шар матки називається ендометрієм. З початку нового менструального циклу він щодня наростає, покриваючи її зсередини. До кінця місяця якщо не відбулося зачаття, ендометрій відторгається і протягом декількох днів виходить у вигляді менструації. Так відбувається у всіх жінок протягом усього репродуктивного життя.
 
В деяких випадках відшарування цього покриття відбувається не рівномірно і деякі ділянки залишаються на місці. Протягом наступних циклів ці місця стають більш щільними, утворюючи поліпи та/або гіперплазію ендометрію (ГЕ). Поліп - це невелика ділянка, а гіперплазія покриває більшу частину порожнини матки.
 
Тобто по суті це той самий вид патології тільки різних розмірів. У більшості випадків і гіперплазія, і поліпи є доброякісними, але іноді їхня структура може бути атиповою, тобто передраковою.
 
Як діагностувати, лікувати цей стан та хто у групі ризику?
 
Найчастіше гіперплазія ендометрію зустрічається у жінок старше 35 років (у тому числі під час менопаузи), поліпи виникають частіше і можуть бути й в ранньому віці.
 
Часті оперативні втручання можуть спричинити розростання ендометрію (наприклад, аборти). Запальні процеси в області малого таза та тривале використання внутрішньоматкової спіралі також мають місце у їх освіті.
 
У жінок з цукровим діабетом та ожирінням поліпи та гіперплазія є взаємопов'язаними факторами. Але найчастіше це захворювання стає причиною порушення циклу та неправильного співвідношення рівнів жіночих гормонів. А саме, рівень естрогенів високий тоді, коли прогестерон низький.
 
Як же виявити поліп чи ГЕ?
 
Найчастіше жоден з них не турбують жінку, тобто перебіг цих захворювань безсимптомний. Але іноді можуть бути затяжні місячні (або рясні), або невеликі кровотечі між ними, або після статевого акту.
 
Визначити стан ендометрію може лікар гінеколог на УЗД у виробленні малого таза. Гіперплазія візуалізується добре, а ось поліп (залежно від розмірів) виявити складніше.
 
Для того, щоб підтвердити їх наявність, проводять діагностичну гістероскопію. Процедура є малоінвазивною та наводиться під загальним наркозом. Через шийку матки її порожнину вводять гістероскоп. Завдяки його оптичній системі можна побачити всю порожнину матки.
 
При виявленні поліпа або гіперплазії відразу ж проводиться їх резекція, тобто висічення. Всі ділянки вирушають на гістологічне дослідження та ретельно обстежуються на наявність атипових клітин. Хірургічне висічення є першим важливим етапом лікування гіперплазії, так і поліпів.
 
Подальша тактика залежить від віку жінки, результатів гістології та інших фактів. Гормональна терапія також має важливу роль, оскільки її застосування скорочує можливі рецидиви (дуже часто ендометрій знову розростається).
Тому нормалізувати вироблення естрогену та прогестерону є основою завданням для лікаря гінеколога.
Теги: Репродуктологія Київ
Мої відео