УНТ Дніпро

Репродуктолог Київ: Як поговорити з донькою про критичні дні?

Репродуктолог Київ: Як поговорити з донькою про критичні дні?
161257 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як поговорити з донькою на тему "ці дні"? 

Кожна мама дбає про свою дитину і намагається допомогти та підтримати її у всіх життєвих ситуаціях. У міру дорослішання наших дітей ми стикаємося з новими випробуваннями та намагаємося знайти для них рішення. 

Але для багатьох батьків тема цих днів досі залишається незручною, тому багато хто сподівається, що дитина дізнається все сама з інтернету, книжок або від менш сором'язливих дорослих. Насправді ніякого сорому у цій темі немає – місячні, як і вся репродуктивна система, є важливою функцією для всіх жінок. А для дівчинки дуже важливо мати довірчі стосунки із мамою. 

Тому якщо дитина ставить запитання (до речі, не важливо хто - донька чи синок), відповідайте якомога простіше. Навіщо потрібні прокладки? Їх використовує кожна жінка щомісяця протягом усього свого життя під час місячних. З початком пубертатного періоду, коли Ваше маля поступово перетворюється на прекрасну дівчину, у якої округляються форми й починає рости волосся в певних місцях, можна ненароком у спокійній обстановці почати розмову. 

Як, коли та що потрібно розповісти своїй дочці? 

Перші менструації (менархе) найчастіше приходять у віці 12-13 років, але нормою вважається вік від 10 до 15 років. Згадайте, коли й о котрій настали перші менструації у Вас - у цьому ж віці, як було у мами, зазвичай трапляється перша менструація у дочки. 

Ще до приходу менархе Ваша донька повинна знати про зміни в її організмі, щоб бути готовою до цих днів. За кілька місяців до цього у дівчаток з'являються виділення білого кольору, які захищають нас від будь-яких інфекцій. 

За місяць можуть з'явитися підліткові прищі на обличчі та спині, а за тиждень, Ваша дочка стане плаксивою та дратівливою, тому Ваше завдання зрозуміти та підтримати її. Але задовго до цього, можна разом вибрати в магазині першу упаковку прокладок, а щоб "ці дні" не застали в розпач, порадьте дочці завжди носити з собою прокладку. 

Важливо пояснити доньці, що з приходом місячних, дівчина може завагітніти, якщо буде займатися сексом без контрацепції. Розкажіть про менструальний цикл і як правильно його рахувати, відзначаючи дні у спеціальному календарі або додатку. До речі, перші кілька років цикл буде нестабільним, тобто місячні будуть з різницею у два місяці й більше. 

Також розкажіть про відповідну та зручну білизну, про те, як часто потрібно міняти прокладки й що митися в ці дні необхідно двічі на день, а іноді й частіше. Трапляється, що жінка стикається з больовими симптомами, які пов'язані зі скороченням матки і є нормою для багатьох жінок. Є спазматологічні препарати, які справляються із цими неприємними відчуттями. 

Важливо донести до дитини, що все це нормально, і вона завжди може розраховувати на Вашу підтримку. Якщо місячні дуже болючі та рясні та/або йдуть більше ніж тиждень. Якщо після перших минуло понад п'ять місяців, а наступні не наступають. Це привід звернутися до підліткового гінеколога. 

Теги: Репродуктологія Київ
Мої відео