УНТ Дніпро

Українські ЗМІ пишуть про сумне: який відсоток позитивних новин висвітлює медіа

Українські ЗМІ пишуть про сумне: який відсоток позитивних новин висвітлює медіа
247785 ПЕРЕГЛЯДІВ

Українські ЗМІ частіше в негативному світлі пишуть про ситуацію на Донбасі, надзвичайні події та вбивства, а у позитивному ключі пишуть наостанок новинної стрічки про шоу-бізнес або спорт. За 2020 рік жовтень-листопад українські засоби масової інформації випускали більше негативних новин – 44 % з усієї новинної стрічки. Натомість відсоток нейтральних новин становить 28%, що є набагато меншим, ніж за попередні роки.

У п’ятірку найголовніших новин входять теми про політику, надзвичайні події, пандемію, економіку та закордонну політикк. Найперше місце й великого значення займають негативні новини. З них й будується майже вся новинна сітка у всіх видах медіа. Новини, які стосуються шоу-бізнесу, культури, стилю життя доходять до 71% позитивності. Це трохи нагадує телевізійну схему новинної сітки до якої вже переходять майже не усі види ЗМІ. Вона полягає у тому, щоб новини про вбивства, війну, розслідування перекривати хорошими темами про зірок, звіряток та досягнення.

Зупинимося на п’ятьох важливих темах й з’ясуємо причину чому їх вони переважають. Найбільше негативно забарвлених новин виявилося в категорії «надзвичайні ситуації – до 82%, а в «економіці» – від 38%. В новинах про українську та закордонну політику спостерігається нейтральна позиція, тому такі новини не можна віднести до негативних. Політичні новини мають ситуативні приводи, наприклад: вибори, переговори, кризи, зустрічі лідерів. Однак й ця категорія має негативні теми: збройні конфлікти, розслідування, корупція та розслідування. Негативні та позитивні новини відрізняються перш за все своїм емоційним забарвленням. Тема української політики залишається й досі найактуальнішою з усіх. Позитивних новин про політику можна зустріти всього 25%. Популярність політичних тем пов’язана з місцевими виборами 2020 року про які писали щоденно усі ЗМІ. У рубриці «найголовніше» можна прочитати тільки про місцеві та президентські вибори, тому не дивно чому кількість політичних новин зросла.

Другими за частотою є новини, які стосуються надзвичайних подій. Їхня кількість за жовтень-листопад досягла до 35,3 тисячі, й тут переважала негативна забарвленість – 82%. Серед них найчастіше зустрічаються новини про злочини та аварії й реакція правоохоронних органів на них. Позитивна частка таких новин ледве доходить до 2%, наприклад: «Правоохоронці зупинили дівчину, яка хотіла пригнути з моста».

Третє місце в рейтингу забрала тема коронавірусу у світі й Україні. За два місяці було написано 38 тисяч новин й негативних серед них було 54%, а позитивних – 17%. Новини про коронавірус, які стосувалися України назбирали більше негативного забарвлення, ніж світова статистика щодо пандемії. Про медичну систему в Україні розповідали на 40% негативно, а позитивно на 22%. Восени тема коронавірусу з новин про смерті перейшла до новин про вакцинацію. Й тут таки змінилося позитивне забарвлення, бо 52% були позитивними й 15% негативними.

Далі серед популярних новин йде тема економіки в Україні, яка є найменше негативно забарвленою – 17%. Найбільше такі новини висвітлюють під нейтральним забарвленням – 72%. Про закордонну політику говорять більше в негативних фарбах: 48% негативних, а всього 26% позитивних. Українські ЗМІ використовують більше негативно забарвлених слів, ніж позитивних, тому що вони можуть на довше зачепити увагу споживачів інформації.

Мої відео