УНТ Дніпро

Програма " Stand Up " запобігає домаганням в громадських місцях

Програма " Stand Up " запобігає домаганням в громадських місцях
119205 ПЕРЕГЛЯДІВ

Самовдоволення, непристойні жести, підморгування, звуки тварин, натяки сексуального характеру, надмірне вимагання особистої інформації — все це про різні форми домагання в громадських місцях. Прояв відвертої сексуалізації в маршрутці, метро чи іншому громадському транспорті пригнічує гідність жінки/дівчини, чоловіка/хлопця будь-якої сексуальної орієнтації, віри чи культури. Домагання в громадських місцях насамперед впливає на впевненість особи. Незнання елементарних правил протидії такого роду домаганням, породжує психологічну травму особи, яка зазнає тиску зі сторони кривдника. Особи, які стають свідками домагань в громадських місцях, намагаються не втручатися в конфлікт й показують, що така поведінка кривдника є нормальною.
У квітні 2019 року компанія Ipsos на замовлення бренду L'Oreal Paris провела дослідження щодо сексуального домагання в громадських місцях у 8 країнах. Україна залишилась осторонь опитаних країн. В Мексиці, Сполучених Штатах Америки, Канаді, Франції, Італії, Іспанії провели по 2000 опитувань в формі онлайн-дослідження. Лише в Індії їх кількість становило 1500. Дослідження проводилося як серед чоловіків, так і жінок. Внаслідок опитування компанія Ipsos отримала 15 500 відповідей. Дані дослідження дали змогу зробити висновок, що 78% жінок зізналися, що ставали жертвами сексуальних домагань й лише 25% отримали допомогу зі сторони свідків. Також 79% осіб ствердили, що ситуація змінилася після втручання в конфлікт сторонніх осіб. Однак 89% свідків не знають, як допомогти жертві. Дані онлайн-інтерв'ю продемонстрували досить вагому проблему сексуального домагання в громадських місцях на прикладі історій з власного життя потерпілих.
8 березня 2021 року в Міжнародний жіночий день бренд L'Oreal Paris запустив програму Stand Up. Остання діє в Україні з метою навчити населення протидіяти сексуальним домаганням у випадку, якщо особа жертва чи свідок. До того ж домагання може відбутися в будь-якому громадському місці. Особливо це відбувається внаслідок великого скупчення людей. Ба більше, особи можуть зазнати сексуального домагання в інтернет-просторі (сексгрумінг, секстинг, сексторшн).
Тож програма Stand Up покликана навчити запобігати домаганням в громадських місцях. Метою компанії є охопити глобальний спектр соціокультурних верст населення — близько 1 млн осіб по всьому світу.
Неурядова організація Hollaback! разом з експертами ухвалили методологію навчання, яка називається "5 D", про яку можна детально дізнатися на сайті платформи. На думку експертів, застосовуючи метод "5Д", можна вправно й безпечно діяти у випадку домагання. Тактика допоможе і свідкам, і жертва створювати ефективний, інклюзивний простір для населення. Аби залучити більшу кількість населення до підвищення рівня обізнаності у сфері домагання, програма Stand Up взаємодіє з іншими неурядовими компаніями, які руйнують гендерну нерівність та запобігають насиллю.
Співзасновниця Hollaback! Емілі Мей говорить, що тактика "5 Д" допоможе кожному у випадку домагання в громадських місцях. Правильна методологія — шлях до ідентифікації та розв'язання будь-яких проблем.
Програма " Stand Up " ввійшла в дію 8 березня з українським веб-сайтом standup-ukraine.com. На сторінці програми кожен охочий може обрати один з варіантів навчання: 15-ти хвилинний з тактиками свідка та жертви або ж записатися на 1 годину вебінара з кваліфікованими тренерами Фонду ООН. Наразі UNFPA протидіє домаганням у різних сферах діяльності населення: політичній, медичній, культурній, правовій. В майбутньому ще вдосталь справ. Але наразі кожна жінка та чоловік мають навчитися захищати свої права та бути гідним громадянином своєї країни, щоб вільно й незалежно почувати себе на вулиці, в маршрутці чи будь-де інде.
Сьогодні жертвами домагань стають також зірки шоу-бізнесу та модельного бізнесу. Вони не мовчать, а відкрито розповідають про своїх кривдників в соціальних мережах, закликаючи інших постраждалих від громадського домагання діяти й не стояти осторонь. Так, наприклад, у 2015 році топ-модель Адвоа Абоа створила сайт GurlsTalk з метою обговорення своїх страхів та домагань у всьому світі. Вона є яскравим прикладом активістки. У 2017 році акторка Алісса Мілано закликала всіх жертв громадського домагання поширювати хештег Me Too, розповідаючи особисті історії. Така акція активно стала поширюватися після секс-скандалу з кінопродюсером Гарві Вайнштейном.
"Мені здається" - українська платформа щодо протидії сексуальному домаганню. Тут жертви можуть анонімно розповісти свої історій та отримати контактну допомогу від спеціалістів.
В організації Hollaback! стверджують, просте обговорення проблеми допомагає викорінити з пам'яті людини негативний досвід. Наразі організація запустила платформу, де потерпілі розповідають випадки зі свого життя. Вже зібрано історії 20 мовами.

Мої відео