УНТ Дніпро

21 березня відзначають Всесвітній день "сонячних дітей"

21 березня відзначають Всесвітній день "сонячних дітей"
12064 ПЕРЕГЛЯДІВ

Їх називають "сонячними дітьми". Вони щирі, довірливі, чутливі та відкриті до спілкування з навколишнім середовищем.
Кожного року в Україні з'являється на світ близько 300-400 немовлят з синдромом Дауна. На початку 2020 року офіційна статистика "сонячних дітей" віком до 18 років становила 4710 осіб. За статистичними даними ВБО " Даун Синдром" таких дітей у віковій категорії 18-25 років налічує 1680 осіб. Дітей з синдромом Дауна віком 18-35 в Україні 2400. Загальна кількість "сонячних дітей" від народження і до 35 років 9000 осіб.
Синдром Дауна — найпоширеніша генетична патологія. За визначенням Конвенції про права людини, інвалідність — це ознака людини, а не вада.
Ймовірність народження таких дітей не залежить від способу життя батьків. "Сонячні діти" стали повноцінними членами нашого суспільства. Як правило, така дитина народжується з однією зайвою хромосомою. В здорової людини 46 хромосом. Тоді як в людей з типовою хворобою 47 хромосом. Тобто у 21 парі хромосом є додаткова третя, яка спричиняє дисбаланс в організмі людини.
Вперше про дітей з синдромом Дауна заговорили на VI Міжнародному симпозіумі присвяченому "сонячним дітям" в Пальма-де-Майорка. За ініціативи Міжнародної та Європейської асоціації Всесвітній день з синдромом Дауна провели у 2006 році. У грудні 2011 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй запропонувала проводити цей день усім державам з метою привернення уваги влади до життя людей з синдромом Дауна.
Сонячні діти появляються на світ, як правило, раніше потрібного терміну вагітності. Крім того, їх маса та ріст менші за звичайні параметри малюка. Вони народжуються внаслідок ускладненої вагітності (загроза викидня, токсикоз). Виявити в немовляти синдром Дауна можна ще в утробі матері. Так, на 15-16 тижні вагітності лікар акушер-гінеколог проводить УЗД дослідження навколоплідних вод і прогнозує захворювання. До того ж фахівці визначають прояв певних відхилень в організмі дитини завдяки біохімічним показникам материнської сироватки.
Жінки, які виношують дитину після 35 років, обов'язково проходять такий тест. А також якщо в родині вже є дитина з синдром Дауна, то наступну вагітність матері лікарі-гінекологи ведуть з обережністю та застереженнями. В цьому випадку можна прослідкувати інші аномалії в організмі малюка.
"Сонячні діти" мають затримку в розвитку. Так, голову вони починають тримати в 4-5 місяців, сидіти — у 8-9 місяців, ходити — у 2 роки, перші слова вимовляти в 1,5-2 роки, а говорити реченнями такі малюки починають в 4-5 років. Також характерний недорозвинений інтелект. Спостерігається загальмованість та поверхневість емоцій.
Зовні вони також мають певні ознаки: сплющене обличчям, внутрішній кут очей розташований нижче за зовнішній, вушні раковини недорозвинені та малі, перенісся плоске, з рота виступає широкий язик, а ріст зубів порушується. Можуть спостерігатися й інші патології. Такі як хрипкий голос, вади серця, недорозвинені статеві органи, дерматогліфічні особливості рельєфу обличчя, виражене почервоніння на обох щоках.
Середня тривалість життя дітей з синдромом Дауна 40-45 років. Це пов'язано з частими онкологічними захворюваннями та безліччю вад розвитку організму.
Проте, сонячні діти ласкаві та добрі. Вони випромінюють любов, повагу, вдячність. Ці малюки легко засвоюють життєві правила та відкриті до нових звершень. Так, на Київщині в Броварах благодійна організація " Перспектива 21.3" відкрила кафе для дітей з синдромом Дауна. Наразі 19 вправних баристів готують смачну каву, виявляють приязнь до відвідувачів та адаптовуються до життя. Раніше ця організація створила " Голландську пекарню 21.3", надавши можливість розвиватися молоді з порушенням інтелектуального розвитку в реальних умовах.
Додамо, що назва 21.3 є умовною та невипадковою. Вона нагадує, що Всесвітній день з синдромом Дауна всі держави світу відзначають 21.03, а також вказує на одну зайву хромосому у 21 парі.
До того ж кожного року в Україні проводять флешмоб "Lots of Socks". Всі охочі підтримати сонячних дітей одягають різнокольорові шкарпетки або прикріплюють їх до одягу. Непарні шкарпетки — прояв любові та поваги до цих дітей.
Діти з цим типом ознак добродушні та душевні. Вони охоче прагнуть спілкуватися та мати друзів. Чим більше вони спілкуються з дітьми у звичайних дитячих садочка, школах, майданчиках, тим більше почуваються потрібними. Вони обдаровані та талановиті. Багато хто вміє гарно малювати, танцювати або співати.
Завдяки терпінню, добродушності можна виховати та виростити людину, яка може опанувати всі види праці та різноманітні навички.

Мої відео