УНТ Дніпро

Українською, будь ласка. Що передбачає мовний закон, який набув чинності 16 січня?

Українською, будь ласка. Що передбачає мовний закон, який набув чинності 16 січня?
151211 ПЕРЕГЛЯДІВ

16 січня 2021-го року – визначний день для української мови, адже у силу вступає стаття 30 Закону про мову. Вона передбачає перехід всієї сфери обслуговування на солов’їну, але якщо за проханням споживача чи покупця він захоче спілкуватися іноземною – будь ласка.
Більш, ніж півтора року тому, 25 квітня 2019-го Верховна Рада України ухвалила закон “Про забезпечення української мови, як державної”. Тоді це рішення називали як і історичним, так і розколюючим. Попередні правила вживання мови були прописані в законі “Ківалова-Колесніченка”, який обмежував використання мови навіть у порівнянні із суворими правилами радянського закону “Про мови в УРСР”. Установу регіоналів було визнано неконституційним у лютому 2018-го рішенням Конституційного суду.
Як запевнив Микола Книжицький, тодішній голова Верховної ради з питань духовності та культури, квітневе рішення позаминулого року дозволило закрити більшість невивчених питань щодо статусу української мови, в той же час не порушивши права нацменшин. Так що змінилося після цієї ухвали?
-​Обслуговування клієнтів усіх об’єктів господарювання повинне вестися українською.
-​Надання інформації від виробників про товари і послуги підприємці зобов’язуються державною мовою.
-​Технічні характеристики, меню, квитки, інструкції цінники повинні бути українською.
-​В той же час вся інформація може дублюватися іноземною мовою, але з урахуванням обмеження обсягу, котрий встановлений законом про захист прав споживачів.
-​Іншою мовою обслуговування також буде доступне, за умови прохання клієнта та погодження від працівника надання послуг. В тому числі, покупець може звертатися іноземною.
Які покарання діють для порушників?
Спеціальних органів, котрі будуть слідкувати за дотриманням закону немає. Споживач сам має зафіксувати порушення записом у книзі скарг і звернутися до начальника певного відділення підприємницької діяльності задля вказування на правопорушення. Зазначимо, що з відеозйомкою у такий момент потрібно бути обережним, адже такий вид фіксації може бути недієвим без згоди суб’єкта (якщо ви не журналіст).
Також можна написати цю скаргу на адресу Уповноваженого з питань захисту мови Тараса Креміня: [email protected]. Протягом 30-ти днів її розглянуть і потім вирішать на рахунок наступних дій. На заклад може бути накладений штраф обсягом від 5100 до 6800 грн за умови повторного правопорушення протягом 365 днів.
Також після вступання в дію цього закону чиновники зобов’язані володіти українською мовою і використовувати її під час виконання своїх обов’язків. Це стосується кандидатів на посадові місця, котрі будуть складати іспит з української мови

Теги: мовний закон
Мої відео