УНТ Дніпро

Міністр енергетики: Нарощування генерації - питання нашого виживання наступної зими

Міністр енергетики: Нарощування генерації - питання нашого виживання наступної зими
430303 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністр енергетики України Герман Галущенко взяв участь у черговому засіданні високого рівня Координаційної групи G7+ з надання допомоги енергосектору України. Він розповів партнерам, що Україна планує нарощувати генерацію, адже це питання виживання для країни наступної зими.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Онлайн-зустріч відбулась під керівництвом Джеффрі Пайєтта, заступника Державного секретаря США, та за участі представників країн-членів групи G7+, Європейської Комісії, Енергетичного Співтовариства, Європейського банку реконструкції та розвитку.

За словами очільника міненерго, українські енергетики, там, де це можливо, вже здійснюють відновлювальні ремонти на об’єктах, які зазнали пошкоджень внаслідок масованих російських атак. Тож Герман Галущенко запропонував учасникам зустрічі розглянути можливості передачі Україні вживаного енергетичного обладнання. Позаяк виробництво нового потребує значного часу, а потреба у відновленні є терміновою. 

«Одночасно з ремонтами ми плануємо нарощувати потужності генерації. Це питання нашого виживання наступної зими. Тому вже тривають відповідні роботи, аби збільшити потужності розподіленої генерації, що дозволить балансувати систему», — сказав міністр енергетики.

За його словами, Україні потрібно нарощувати потужності відновлюваної генерації, зокрема на рівні домогосподарств, що може відіграти важливу роль для балансування системи у літній період.

Заступник Державного секретаря США Джеффрі Пайєтт під час зустрічі висловив вдячність українським енергетикам за роботу для відновлення енергосистеми у складних умовах. Він також запевнив, що його країна продовжить підтримувати Україну та її енергосектор, відзначивши, що вагомим свідченням цих намірів є нещодавнє рішення Конгресу про допомогу Україні.

Крім цього, сторони зустрічі обговорювали потреби України у збільшенні пропускних спроможностей для імпорту електроенергії з європейських країн та важливість поповнення Фонду підтримки енергетики України для закупівлі енергетичного обладнання. 

Італія зараз головує у G7, і її представник зауважив, що минулого тижня учасники Групи Семи ухвалили декларацію, якою засвідчили свої наміри і надалі підтримувати Україну у протистоянні російській агресії, зокрема надавати допомогу енергосектору.

Під час засідання до учасників координаційної групи вперше приєдналася Південна Корея, представниця якої зазначила, що уряд країни вже вивчає можливі напрямки допомоги українському енергосектору і готовий координувати відповідну роботу на рівні G7+.

  • Нагадаємо, що раніше Герман Галущенко зустрівся з Надзвичайним та Повноважним Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі для обговорення потреб українського енергосектору після останніх російських атак і напрямки поглиблення співпраці для підготовки до наступного опалювального сезону. Герман Галущенко ознайомив Мацуду Кунінорі з наслідками останніх ворожих атак. За його словами що найбільших пошкоджень зазнали маневрові теплова та гідрогенерація.
  • Він додав, що з огляду на намагання ворога повністю знищити маневрові потужності Україна потребує збільшення обсягів допомоги саме у цій сфері. Водночас Герман Галущенко подякував Японському агентству міжнародного співробітництва (JICA) за вже надану допомогу у збільшенні потужностей розподіленої генерації. Крім цього, Японія надала Україні технічну та гуманітарну допомогу для захисту та відновлення енергетичної інфраструктури після ворожих атак.
Мої відео