УНТ Дніпро

НАТО підтримає українську систему дистанційного виявлення мін та снарядів

НАТО підтримає українську систему дистанційного виявлення мін та снарядів
333156 ПЕРЕГЛЯДІВ

Програма НАТО «Наука заради миру та безпеки» підтримає проєкт MinesEye зі створення ефективних систем дистанційного виявлення мін та снарядів, що не вибухнули.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Ідея та базова розробка проєкту MinesEye належить українським розробникам з благодійного фонду «Фундація Поступ». Благодійний фонд «Фундація Поступ» створено у 2022 році у Польщі (Вроцлав). Організація має на меті координацію волонтерської підтримки українських захисників.

Програма НАТО «Наука заради миру та безпеки» сприяє практичному співробітництву у сфері цивільної безпеки на основі наукових досліджень, інновацій та обміну знаннями. Як зазначає Мінекономіки, програма пов’язує наукову спільноту з НАТО через співробітництво в галузі цивільної науки, спрямоване на вирішення нових викликів у галузі безпеки. 

Додається, що до участі в проєкті MinesEye долучаться вітчизняні та іноземні науковці, оператори протимінної діяльності (ПМД), зокрема фахівці ДСНС.

 «Розробка та впровадження у сфері протимінної діяльності інновацій – один з ключів до пришвидшення очищення території України. Минулого року Міністерство економіки спільно з Міноборони та ДСНС організувало тестування нових технологій в реальних умовах, а спільно з Київською школою економіки запустило акселераційну програму для проєктів у сфері розмінування. Ці проєкти довели, що вітчизняні розробники мають багато ідей, вартих посиленої уваги. Важливо, що  напрацювання українських розробників оцінені на міжнародному рівні. Переконаний, що за підтримки наших міжнародних партнерів та участі в проєкті MinesEye українських та закордонних науковців матимемо високотехнологічний, практичний та ефективний продукт, який до того ж вироблятиметься в Україні», — сказав заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

Система MinesEye призначена для виявлення прихованих вибухонебезпечних предметів (ВНП).  В рамках тестування розробники провели понад 100 аеромагнітних досліджень. Подальша робота над проєктом дозволить удосконалити технологію, розширити її можливості та збільшити ефективність. До участі в проєкті, окрім БФ «Фундація Поступ», будуть залучені:

  • Авіаційний інститут Лукашевича ILOT (Польща), який має досвід досліджень з дистанційного зондування, оптичних методів виявлення та розпізнавання об'єктів на поверхні; 
  • Інститут геофізики НАН України, напрямком якого буде удосконалення алгоритмів обробки даних  магнітних вимірювань, а також оцінка ефективності наявних сенсорних технологій для виявлення вибухонебезпечних предметів;
  • Вроцлавська Політехніка (Польща) -  долучиться до розробки спеціальної дронової платформи, призначеної для завдань зі сканування;
  • Національний університет «Львівська політехніка» - працюватиме над створенням  безпілотного наземного транспортного засобу для прискорення процесу ідентифікації ВНП;
  • Державна служба України з надзвичайних ситуацій, з якою БФ підписав меморандум про співпрацю з метою впровадження наукового підходу до пошуку мін.
  • Нагадаємо, що раніше за підсумками другої у 2024 році хвилі подачі заяв на гранти для ветеранів було визначено 35 переможців, які отримали кошти від держави на старт або розвиток свого бізнесу на 17 млн грн. Загалом від старту ветеранського компоненту грантової програми “Власна справа” переможцями стали вже 327 ветеранів та членів родин учасників бойових дій, загалом вони отримають гранти на 140 млн грн.
Мої відео