УНТ Дніпро

Чи є злочином дії, вчинені під фізичним або психічним примусом

Чи є злочином дії, вчинені під фізичним або психічним примусом
314313 ПЕРЕГЛЯДІВ

Наші збройні сили кожен день, невпинно звільняють території, які було окуповано з початку війни, проте багато наших територій все ще знаходяться в окупації.

Жахіття, які вчиняють окупанти з кожним днем набувають розголосу, проте люди, які не змогли покинути окуповані території іноді вчиняють дії під примусом, що суперечать їх власним переконанням та законодавству України.

З цього приводу необхідно відзначити, що відповідно до ст. 40 Кримінального кодексу України, не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.

При виключенні кримінальної відповідальності на підставі ч. 1 ст. 40 КК необхід­но встановлювати характер та ступінь фізичного примусу, індивідуальні фізичні можливості особи, психічний стан, у якому вона опинилася внаслідок застосування такого примусу.

Фізичним примусом визнається такий вплив на тілесну недоторканність та сво­боду особи, коли вона позбавляється можливості діяти за своїм розсудом, примушу­ється до вчинення суспільно небезпечного діяння, яке завдає шкоди правоохоронюваним інтересам або створює небезпеку заподіяння такої шкоди, шляхом застосування до неї фізичного впливу.

Психічним примусом визнається: погроза застосування до особи чи її близьких фізичного насильства (погроза позбавити життя, заподіяти тілесні ушкодження, ви­красти особу чи позбавити її волі, вплив на особу за допомогою гіпнозу) або по­гроза заподіяння шкоди іншим правоохоронюваним інтересам (погроза знищити або пошкодити майно, розголосити відомості, що ганьблять особу або її близьких). Як правило, застосування до особи психічного примусу не позбавляє її можливості ке­рувати своїми діями, а тому психічний примус не завжди визнається обставиною, що виключає злочинність діяння.

Особа, яка застосувала фізичний чи психічний примус і примусила іншу особу до протиправних дій чи бездіяльності, підлягає кримінальній відповідальності за шкоду, заподіяну правоохоронюваним інтересам внаслідок застосованого нею примусу незалежно від того, чи визнано злочином поведінку особи, щодо якої застосовано примус.

Мої відео