УНТ Дніпро

Допомогли встановити факт смерті на тимчасово окупованій території

Допомогли встановити факт смерті на тимчасово окупованій території
364264 ПЕРЕГЛЯДІВ

До Надвірнянського бюро правової допомоги Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД звернувся пан Юрій з проханням допомогти встановити факт смерті його матері на тимчасово окупованій території.

         У травні 2022 року він звернувся до Надвірнянського відділу державної реєстрації актів цивільного стану та хотів отримати свідоцтво про смерть матері, але у реєстрації смерті йому відмовили, оскільки на підставі поданих ним документів неможливо провести реєстрацію смерті особи, так як вони видані органом, який з порушенням Українського законодавства утворений на тимчасово окупованій території.

Оскільки на тимчасово окупованій території фактично діє юрисдикція та застосовується законодавство окупаційної влади, документи про смерть, видані такою владою, органи державної влади України прийняти не можуть.

         Представляти інтереси клієнта у цій справі доручили юристці Людмилі Туєшин. Вона вивчила обставини справи, зібрала доказову базу та підготувала заяву до суду про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території.

         Суд, аналізуючи доводи заявника та дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню. Надвірнянським районним судом винесено рішення, котрим встановлено факт смерті матері Юрія на тимчасово окупованій території.     

На які норми законодавства варто посилатись при вирішенні таких справ, коментує  юристка Людмила Туєшин:       

Відповідно до статті 317 Цивільного процесуального кодексуУкраїни заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

         Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду

         Копія судового рішення видається учасникам справи, негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

З рішенням суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/104745443

Мої відео