УНТ Дніпро

Новий гравець медіаринку – uacenter.media

Новий гравець медіаринку – uacenter.media
323296 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Два місяці тому під адресою https://www.uacenter.media/ розпочалося наповнення нового україномовного сайту, появу якого можна пов’язувати із кількома проєктами, що реалізуються незалежними медіацентрами в Європі.

Сама назва доменного імені uacenter.media досить незвична для навколомедійної публіки України, оскільки переважна більшість назв аналогічних сайтів закінчується на .сom або .org, інколи – .net

Доменна родина .media свідчить, на нашу думку, про пряму приналежність uacenter.media до кола «просунутих» зарубіжних медіафахівців або мережевих агенцій, хоч вони в останні півроку не повідомляли про запуск яких би то не було нових проєктів ані на українському, ані на україномовному напрямках.

Загальновідомо, що кілька масмедійних програм розпочали реалізовувати після 24 лютого 2022 року в країнах Заходу, насамперед у Чехії та Польщі, куди прибула найбільша кількість українських біженців (до речі, ця тематика частково проглядається й у тестових публікаціях на uacenter.media). Найбільшого розголосу набуло Українське радіо в Празі.

Дещо збільшило одночасно обсяг свого мовлення державне Польське Радіо, яке, до речі, повідомило і про ймовірне заснування Національною спілкою журналістів України (НСЖУ) у співпраці з  польськими колегами Незалежного українського медіа центру у Європі. Координаторами претензійного проєкту «Незалежний український медіа центр у Європі» названо Аллу Малієнко з українського боку та Яна Сталони-Добжанського – з польського.

Але чи пов’язане це повідомлення з появою uacenter.media ?

Алла Миколаївна Малієнко – відома журналістка, має почесне звання «Заслужений журналіст України», посідає вагомі медійні посади: голови ревізійної комісії НСЖУ та заступника голови Київської організації НСЖУ. Як повідомили наші джерела, пані Алла у травні-червні деякий час перебувала з онуком Максимом у Варшаві, мала виступи на польському радіо і телебаченні. Проте її подкасти і телеінтерв’ю не стосувалися координованого нею проєкту «Незалежний український медіа центр у Європі», у них ішлося про загальнополітичні аспекти взаємовідносин уряду Польщі та Єврокомісії.  Сайт uacenter.media навіть у тестовому режимі не згадував жодного разу ані пані Малієнко, ані Незалежний український медіацентр у Європі. Минулого місяця тижневик журнального типу «Gazeta Polska» опублікував дискусійну статтю А. Малієнко за темою, що виходить за межі нашого інтересу.

Інший координатор оголошеного проєкту «Незалежний український медіа центр у Європі» – Ян Сталони-Добжанський із Кракова. Це відомий в Україні польський культуртрегер і куратор художній виставок Юрія Новосельського та свого діда Адама Сталони-Добжанського, а також керівник гучного міжнародного реставраційного проєкта з відновлення срібних царських врат ХVIIІ століття з головного іконостаса Софії Київської. Він обстоює використання Софійського собору, як і комплексу Києво-Печерської лаври, за їхнім первісним призначенням Православною Церквою України.  Із А. Малієнко пана Яна об’єднує співпраця з журналом «Gazeta Polska», де Я. Сталони-Добжанський часто публікується. У його статтях і нарисах теж не йдеться про «Незалежний український медіа центр у Європі» у контексті створення uacenter.media.

Згадане polskieradio24.pl у своєму повідомленні акцентувало: «У Польщі створюється «Незалежний Український Медіа Центр». Журналісти, публіцисти, автори з України та їхні польські колеги об'єднуються задля протидії російській дезінформації, що «загрожує не лише європейським демократіям, а й усьому Заходу». Редакція Незалежного Медіа Центру створюється з професійних журналістів. Своїми публікаціями автори проєкту хочуть задовольнити і культурні потреби понад двох мільйонів українців, які знайшли притулок у Польщі, та сотень тисяч їхніх співгромадян, які сьогодні перебувають в інших країнах Європейського Союзу».

І найцікавіше: «Серед основних цілей проєкту його ініціатори називають, наприклад, створення багатомовного веб-сайту, який публікуватиме аналітичні матеріали та надаватиме перевірену інформацію».

Але тут знову немає жодної згадки про назву багатомовного веб-сайту. Хоч uacenter.media і можна гіпотетично пов’язувати з проєктом «Незалежний Український Медіа Центр», оскільки у тестовому варіанті сайту днями з’явилася опція для української, англійської та польської мов.

У регіональну польську пресу також просочилася інформація про «Незалежний український медіа центр», ідею якого підтримав «письменник із Бучі».

Наразі, це усі зібрані нами відомості  про «Незалежний український медіа центр» та наші здогади щодо пов’язаності центру з uacenter.media. Нам залишається дочекатися задекларованої обіцянки на головній панелі сайту: «Сайт uacenter.media відображається у тестовому режимі. Про його запуск та офіційне відкриття повідомимо додатково».

Водночас, наш кореспондент звернувся за відповідними коментарями до голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка і згаданої Алли Малієнко.

 

Олег Григоренко

 

 

Теги: uacenter.media, Незалежний український медіацентр у Європі, GazetaPolska
Автор: newsukraine
Мої відео