УНТ Дніпро

Наукова практика учнів Наукового ліцею № 3 на базі навчально-наукової лабораторії «Лінгвістичний центр» кафедри української мови

Наукова практика учнів Наукового ліцею № 3 на базі навчально-наукової лабораторії «Лінгвістичний центр» кафедри української мови
372628 ПЕРЕГЛЯДІВ

3 квітня 2023 р. навчально-наукова лабораторія факультету філології та журналістики «Лінгвістичний центр», створена за ініціативи кафедри української мови, відкрила свої двері для допитливих учнів 10-А класу Наукового ліцею № 3 Полтавської міської ради.

В ошатній авдиторії «Лінгвістичного центру» ліцеїсти в межах співпраці ПНПУ імені В. Г. Короленка з одним із найкращих закладів загальної середньої освіти міста Полтави пройшли наукову практику, до якої як лектори залучені викладачі кафедри української мови.

Очільниця факультету філології та журналістики доцентка Оксана Кирильчук привітала талановиту учнівську молодь та їхнього наукового керівника Наталію Тихоненко з початком практики, наголосивши на тому, що такий вид підготовки здобувача загальної середньої освіти – надважливий етап у його становленні, тому примітно, що апробація наукових пошуків ліцеїстів відбувається саме на базі потужного дослідницького центру.

Серію лекційно-практичних занять для учнів розпочала кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української мови Світлана Педченко. Світлана Олександрівна ознайомила ліцеїстів із загальними вимогами до оформлення та змісту мотиваційного листа як структурованого письмового оприявнення особистої історії формування й утвердження окреслених освітніх пріоритетів та фахових зацікавлень вступника, представлення ним здобутків, організаційних умінь і навичок, освітніх, наукових і творчих спроможностей. Лекторка звернула особливу увагу на дотримання норм сучасної української літературної мови, доцільне вживання лексичних засобів і граматичних форм, зокрема застосування кличного відмінка у функції звертання.

5 квітня 2023 року відбулось лекційно-практичне заняття старшої викладачки кафедри української мови Людмила Дейна, присвячене обговоренню новацій української правописної системи.

Людмила Володимирівна докладно ознайомила десятикласників і десятикласниць із обов’язковими та варіативними нововведеннями Українського правопису в редакції 2019 року, а також запропонувала закріпити отримані знання на практиці, виконавши кілька завдань на редагування публіцистичних текстів. Запропонована тема викликала низку запитань і жваве обговорення, що, безперечно, свідчить про небайдужість та допитливість полтавських ліцеїстів.

Факультет філології та журналістики загалом і кафедра української мови на чолі з доценткою Іриною Павловою зосібна щиро радіють співпраці з талановитою молоддю, повсякчас дбають про вдосконалення навчальних та дослідницьких компетентностей здобувачів загальної середньої освіти. Методична, освітня й науково-консультативна допомога шкільній громаді Полтави та області – пріоритетні напрями роботи навчально-наукової лабораторії «Лінгвістичний центр».

Дякуємо допитливим юним дослідникам та їхньому науковому керівникові Наталії Тихоненко за співдумання і співтворчість, запрошуємо до майбутнього навчання та реалізації цікавих проєктів!

Мої відео