УНТ Дніпро

На базі ПНПУ імені В. Г. Короленка відбулася зустріч працівників системи безоплатної правової допомоги із внутрішньо переміщеними особами

На базі ПНПУ імені В. Г. Короленка відбулася зустріч працівників системи безоплатної правової допомоги із внутрішньо переміщеними особами
392063 ПЕРЕГЛЯДІВ

2 серпня 2022 р. у Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка відбулася зустріч у форматі відкритого діалогу представників благодійного фонду «Право на захист» і працівників системи безоплатної правової допомоги із представниками університету і внутрішньо переміщеними особами, які тимчасово проживають у студмістечку університету.

 

Учасників зустрічі привітали очільниця ПНПУ імені В. Г. Короленка, докторка педагогічних наук Марина Гриньова, заступник голови Полтавської обласної ради, кандидат юридичних наук Олександр  Лемешко, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, кандидат наук з державного управління Олександр Черчатий.

 

Звертаючись до аудиторії, ректорка Марина Гриньова акцентувала на тому, університет готовий докладати зусиль, щоб кожен, хто потребує, міг отримати безоплатну правову допомогу. Кожна людина має бути захищеною, за потреби отримати кваліфіковану консультацію і правову допомогу. Тому університет охоче надасть представникам фонду приміщення для правових консультацій, зі свого боку Фонд та його регіональні офіси надаватимуть університету методичну та консультативну допомогу у питаннях чинного законодавства та міжнародних стандартів щодо захисту внутрішньо переміщених осіб.

 

Про захист прав громадян системою безоплатної правової допомоги в умовах воєнного стану розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної  вторинної допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий, директорка Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Бубир окреслила напрями співпраці системи безоплатної правової допомоги та партнерів в умовах воєнного стану, помічник юриста Полтавського бюро правової допомоги №1 Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Ночовний поділився практичним досвідом Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з  надання безоплатної правової допомоги громадянам.

Благодійний фонд «Право на захист» представляв президент Олександр Галкін. Олександр Юрійович зазначив, що «Право на захист»це українська правозахисна неурядова організація, яка ще з 2014 р. має широкий досвід роботи з проблемами вимушених переселенців та осіб, що постраждали внаслідок бойових дій або втратили житло. Фонд має на меті надавати переселенцям юридичну та психологічну підтримку. Юристи та адвокати фонду надають безоплатну юридичну підтримку щодо всіх питань, пов’язаних з вимушеним переміщенням: перетин кордону, відновлення втрачених документів, соціальних виплат, отримання довідки ВПО, документування фактів смерті та народження, зруйнованого чи пошкодженого житла тощо.

Під час заходу відбулося підписання Меморандумів про співпрацю між  Полтавським національним  педагогічним університетом імені В. Г. Короленка і Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області та Благодійним фондом «Право на захист».

 

Меморандум між ПНПУ імені В. Г. Короленка і БФ «Право на захист» має на меті консолідувати зусилля, спрямовані на співпрацю заради реалізації внутрішньо переміщеними особами та особами, які постраждали внаслідок військового конфлікту або окупації, права на якісну безоплатну правову допомогу, в тому числі з метою забезпечення доступу до правосуддя, у м. Полтаві та  Полтавській області.

 

Меморандум між ПНПУ імені В. Г. Короленка та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної допомоги у Полтавській області передбачає організацію спільних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової поінформованості громадян щодо захисту своїх прав, зокрема права на безоплатну правову допомогу шляхом проведення конференцій, семінарів, круглих столів, зустрічей, тренінгів та інших заходів, досліджень і консультацій.

 

Марина Гриньова і Олександр Черчатий домовилися, що Регіональний центр з надання безоплатної  вторинної допомоги у Полтавській області буде стейкголдером університету, а студенти Полтавського педагогічного зможуть проходити практику на базі центру.

 

Діти-переселенці, які були присутні разом з батьками на заході, отримали подарунки від студентської ради університету. Ректорка Марина Гриньова передала від студентів діткам набори канцтоварів, які стануть їм у нагоді при підготовці до школи чи на заняттях, які зорганізовують в університеті.

 

Подробиці про зустріч у сюжеті інформаційного телеканалу ІРТ Полтава: ">

 

Мої відео