УНТ Дніпро

Кабмін затвердив План для Ukraine Facility. Від нього залежить фінансування України

Кабмін затвердив План для Ukraine Facility. Від нього залежить фінансування України
403249 ПЕРЕГЛЯДІВ

18 березня Кабінет Міністрів України затвердив План для Ukraine Facility, який стане основою для реалізації програми фінансової підтримки України від Європейського Союзу протягом 2024-2027 років.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Після затвердження Кабінетом Міністрів України Плану для Ukraine Facility, цей текст оцінюватиме Європейська комісія, а згодом затверджуватиме комітет країн-членів ЄС, після чого програма Ukraine Facility остаточно набере чинності.

Згідно з цим Планом передбачається здійснення структурних реформ в державному секторі, проведення низки економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва, а також кроки для розвитку пріоритетних секторів, що можуть забезпечити швидке економічне зростання. Реалізація Плану сприятиме європейській інтеграції України та подальшому стійкому розвитку економіки.

«Затвердження Урядом Плану для Ukraine Facility – критично важливий крок для остаточного запуску програми. Принципи, які ми заклали у цей документ разом з партнерами, стануть фундаментом для реалізації цілої низки реформ та сприятимуть динамічному розвитку. Зауважу, що План для Ukraine Facility – це не всеосяжна державна стратегія розвитку, але виконання закладених в ньому індикаторів допоможе суттєво посилити стійкість національної економіки», — сказала Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Як зазначає мінекономіки, План для Ukraine Facility розроблявся в повній синхронізації з ключовими міжнародними партнерами України й включає понад 150 індикаторів за 69 напрямками реформ, виконання яких заплановане на період до 2027 року. Деякі індикатори, передбачені Планом, частково відповідають вже наявним міжнародним зобов’язанням України в рамках інших угод.

Крім того, План для Ukraine Facility передбачає 16 інвестиційних індикаторів, що входять до загального переліку змін. Для їх виконання необхідно продовжити та посилити програми щодо розвитку інфраструктури, розмінування, відновлюваної енергетики, підтримку малого та середнього підприємництва тощо.

А фінансування у межах програми Ukraine Facility залежить від виконання індикаторів, передбачених Планом. Протягом цього року заплановано реалізувати понад 36 індикаторів за напрямками удосконалення управління державними фінансами, боротьби з корупцією, управління державною власністю, розвитку людського капіталу, покращення бізнес-середовища та розвитку пріоритетних галузей. Мінекономіки зазначає, що останній платіж в рамках виконання умов програми має надійти у 2028 році за підсумками виконання індикаторів за IV квартал 2027 року.

На період до остаточного запуску програми Ukraine Facility передбачений механізм перехідного фінансування обсягом у 6 млрд євро. 

У рамках угод про перехідне фінансування Україна реалізує 5  індикаторів у різних сферах: від сфери управління державними фінансами, боротьби з корупцією, функціонування ринку землі і до бізнес-середовища, для його розвитку.

Вже у березні 2024 року Україна очікує перший платіж в рамках угод про перехідне фінансування обсягом 4,5 млрд євро. Решту з цієї суми — 1,5 млрд євро — Україна зможе отримати у квітні 2024 року після оцінки Європейською комісією виконаних індикаторів.

Довідково: у лютому 2024 року Європейський парламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Відповідно до затвердженого регламенту, програма підтримки України від ЄС обсягом 50 млрд євро діятиме з 2024 до 2027 року.

Мої відео