УНТ Дніпро

Санкційний режим проти росії можна посилити, але поки країна-терористка має достатньо ресурсів

Санкційний режим проти росії можна посилити, але поки країна-терористка має достатньо ресурсів
316692 ПЕРЕГЛЯДІВ

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак та директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI) Майкл Макфол керують міжнародною робочою групою з питань санкцій проти російської федерації. Вони спільно  з експертами Київської школи економіки дослідили, як санкційний режим вплинув на економіку росії за останній рік.

"Ключовий висновок, якого дійшли експерти, – санкції працюють, але є можливості для їх посилення", — повідомляє пресслужба президента України.

Згідно з дослідженням, економічні санкції спрямовані на її торгівлю й державний сектор продовжують лише посилюватись. Обмеження торкаються експорту російських енергоносіїв, зокрема нафти та природного газу. Дослідники прогнозують, що 2023 рік стане переломним в економічному впливі для російської федерації.

«Санкційний тиск на Росію неодмінно впливає на її подальші можливості ведення війни, що підтверджено даними спільного дослідження. Навіть в офіційних джерелах РФ визнають погіршення ключових макроекономічних показників у 2022 році: падіння ВВП, зростання рівня інфляції та безробіття, скорочення обсягів інвестицій тощо. Це доводить правильність обраної Україною та її союзниками стратегії впливу на агресора. Водночас зберігаються й можливості для подальшого посилення тиску», — цитує пресслужба Андрія Ярмака

У дослідженні йдеться, що санкційний ефект на економіку країни-терористки мав значну інерцію і зараз він відчутний. Про це свідчить прогноз експертів, які вважають, що профіцит [перевищення доходів над витратами] дорівнюватиме $63 млрд. Це в рази менше у порівнянні з минулим роком (227 млрд доларів), і це ще не кінець. Також росія зустрілась з падінням курсу рубля та зростанням інфляції, що провокує за собою зростання споживчих цін. (вартість рубля у 2022 році знизилась на 20%). Країна-агресорка з часом біднішає та втрачає доступ до якісних товарів і послуг. Вона також щомісяця витрачає  $8–9 млрд російського бюджету,  що покривалися Фондом національного добробуту (ФНД). Дослідники вважають, що з таким темпом російська федерація витратить усю ліквідну частину коштів до кінця цього року.

Ключові російські ресурси (нафта та природний газ), від яких рф отримувала дохід, більше не приноситимуть кошти, що були до повномасштабного вторгнення. Зі слів експертів, дохід скоротиться на 50%. А якщо розглядати в довгостроковій перспективі, ситуація виглядатиме ще гірше для росії. "Безповоротна втрата найбільш стабільних і платоспроможних ринків, технологічне відставання, мультиплікаційний ефект, що позначиться на ланцюжку постачання (танкерні перевезення, портові послуги, трубний транспорт), – усе це лише прискорить колапс найвагомішого «гаманця»", — пише пресслужба президента України.

Як повідомляє голова Офісу Президента України Андрій Єрмак, тиск на нафтогазовий сектор вражає в саме серце росії, понижуючи їх потенціал і це підтверджують статистичні дані. Він додав, що 2022 рік був ключовим складником експортних надходжень російських нафтопродуктів та газу, але у новому році спостерігається спад доходів від цих ресурсів на 46%.

Проте не забігаючи наперед, наразі санкційні обмеження потрібно постійно оновлювати, оскільки вони не мають потенціалу виснажити країну-агресорку економічно. Подальші кроки щодо санкцій повинні бути радикальнішими, тому що потрібно максимально вичерпати російський ресурс, щоб унеможливити продовження або затягування війни.

Підсумовуючи Андрій Єрмак назвав основні напрями міжнародної робочої групи: ніяких винятків для державних корпорацій (наприклад, Росатом), контроль над вже встановленими обмеженнями, щоб унеможливити обхід санкцій, а також зниження рівня цінових лімітів на російські нафту та газ.

Теги: санкції, економічні санкції, природний газ,Санкції проти Росії, війна в Україні, Російська агресія
Мої відео