УНТ Дніпро

Заява про неприпустимість сприяння Кабінетом Міністрів України розвитку тютюнової компанії-колаборанта

Заява про неприпустимість сприяння Кабінетом Міністрів України розвитку тютюнової компанії-колаборанта
433568 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

20 червня 2023 року Державна установа «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» (UkraineInvest), яка працює за адресою вул. Михайла Грушевського, 12/2, офіс 148 (Кабінет Міністрів України), розмістила на своєму ресурсі інформацію про підтримку розвитку тютюнової компанії «Philip Morris».

У своїй заяві представники «Філіп Морріс Україна» зазначають, що отримують державну підтримку від Державної установи «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» для розвитку виробництва та продажу українцям своєї продукції. Ключовою продукцією «Філіп Морріс Україна» є тютюнові вироби та електронні пристрої для куріння. 

Дії Державної установи «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» прямо суперечать Закону України №2899-IV, який передбачає реалізацію Кабінетом Міністрів України державної політики щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення, а також міжнародних зобовʼязань України, передбачених Рамковою конвенцією ВООЗ із боротьби проти тютюну. 

Зокрема, Керівні принципи виконання статті 5.3 визначають: 

Принцип 1: Існує корінний і непримиренний конфлікт між інтересами тютюнової промисловості та інтересами політики в галузі захисту громадського здоров'я. Тютюнова індустрія виробляє та сприяє продажу продукції, яка, що є науково доведено, носить наркотичний характер, призводить до хвороб та смерті, а також сприяє розвитку соціального зла різного роду, зокрема збільшення масштабів бідності. Тому Сторонам слід максимально захищати формулювання та здійснення політики захисту громадського здоров'я у сфері боротьби проти тютюну від впливу тютюнової промисловості.

Принцип 4: Оскільки тютюнові вироби мають летальні наслідки, не слід надавати тютюновій промисловості стимули для створення або ведення свого бізнесу. Будь-який преференційний режим щодо тютюнової промисловості буде суперечити політиці боротьби проти тютюну.

Всесвітня організація охорони здоровʼя однозначно стверджує, що вживання тютюну завдає руйнівної шкоди для здоровʼя людини та є причиною передчасної смерті до 50% споживачів тютюну. В Україні від куріння щороку помирає 130 тисяч людей. А українська економіка щороку втрачає близько 3,2% ВВП через витрати на лікування хвороб — наслідків активного та пасивного куріння, втрату працездатності українців та передчасну смерть частини з них. У 2021-му екстрапольований збиток України через куріння сягнув 179 мільярдів гривень

Згідно зі статтею 6 Закону України 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» Кабінет Міністрів України:

  • забезпечує проведення єдиної державної політики щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення, розробляє та затверджує відповідні програми;

  • приймає рішення щодо удосконалення податкової та фінансової політики у сфері протидії поширеності куріння тютюнових виробів чи іншого способу їх вживання та зменшення їх шкідливого впливу на здоров'я населення.

У статті 10 Закону України №2899-IV наголошується:

Забороняється підтримка виробництва (імпорту) тютюну та тютюнових виробів для реалізації на митній території України у формі державного фінансування, надання за рахунок коштів Державного бюджету України та місцевих бюджетів відповідним суб'єктам господарювання фінансової допомоги, фінансових гарантій, дотацій, субсидій, пільгових кредитів (позик).

Окрім того, наголошуємо на неприпустимості сприяння Урядом компанії-колаборанту Philip Morris, яка є найбільшим іноземним платником податків на російській федерації та у 2020 році сплатила 4,8 млрд доларів у бюджет країни-терориста. Звіти про сплату податків на росії за наступні роки є недоступними. Philip Morris зневажає територіальну цілісність України, вказуючи тимчасово окуповану територію АР Крим частиною російської федерації.

 

Від імені громадськості вимагаємо від Кабінету Міністрів України:

 

  1. Припинити будь-яке сприяння Кабінетом Міністрів України та його установами розвитку можливостей продажу українцям тютюнових виробів та електронних пристроїв для куріння. 

  2. Притягнути до відповідальності посадових осіб державних органів та установ, які діяли в комерційних інтересах тютюнових компаній всупереч національним інтересам та законодавству України.

  3. Повідомити громадськість про вжиті Кабінетом Міністрів України заходи для протидії створення преференцій та використання державних ресурсів для розвитку можливостей тютюнової компанії-колаборанта «Philip Morris» для продажу тютюнових виробів населенню України.

Теги: Кабінет Міністрів України,Philip Morris,куріння
Мої відео