УНТ Дніпро

Петро Порошенко повернувся до України: що йому загрожує

Петро Порошенко повернувся до України: що йому загрожує
395892 ПЕРЕГЛЯДІВ

Петро Порошенко, п'ятий президент України, повернувся до країни після майже місячної відсутності. Політик, ще бувши у "відрядженні", обіцяв з'явитися в Україні в кінці січня і виконав свою обіцянку.

Петро Олексійович Порошенко – це п'ятий президент України, що зайняв свій пост у досить непрості для України часи. На момент його обрання в країні відбувалося загострення політичної ситуації, щойно відбувся Євромайдан, що потягнув за собою відставку тогочасного уряду та дострокові перевибори президента. Порошенко мав на меті повернути окуповані території України, покінчити з олігархією та ввести безвізовий режим. Окрім цього політик обіцяв і продати свій концерн "Roshen". Досить багато з обіцяного він виконав, проте у той же час за своє президентство він встиг і потрапити у кілька скандалів. Наразі ж політика й зовсім підозрюють у державній зраді.

Справа йде про ситуацію, що відбувалася у 2014-2015 роках. Тоді країна була фактично на межі енергетичного колапсу. Шахти, що видобували вугілля опинилися на території, яку захопили бойовики, а країна гостро потребувала його для продовження роботи теплових електростанцій. За даними слідства, тоді було заключено контракт із Південно-Африканською Республікою щодо постачання. Але його було швидко розірвано, тоді нібито з'явилися проблеми у вугіллі, воно не давало достатньо енергії. З цієї причини було створено контракт із Росією та енергоносій купувався там. 

Як заявляється у підозрі, це була ціла схема, якою керувала "верхівка". До неї були залучені також Віктор Медведчук (що є кумом Путіна), Сергій Кузяра (бізнесмен, що на той час мав вплив у галузі) та Володимир Демчишин (міністр енергетики у 2014-2016 роках). А тою самою "верхівкою" й був Порошенко. Одним із доказів є записи телефонних розмов Медведчука, які, як переконаний захист політика, є незаконно зробленими. У них він спілкується із наближеними до Путіна російськими політиками та окрім тем, які дійсно повинен був обговорювати, зачіпає й постачання вугілля. Причому фраза про "верхівки" – саме звідти. Нібито саме так Медведчук говорив про Порошенка, не називаючи його імені.

Арешти щодо цієї справи почалися ще у вересні 2021 року. І було досить очікувано, що й Петро Порошенко також отримає підозру. Як повідомляється, саме після оголошення цієї підозри політик швидко покинув країну. Це відбулося ще 17 грудня. Проте сам Порошенко заявляв, що це лише робоча поїздка для покращення зовнішньополітичної ситуації. Так це, чи ні – може сказати лише сам політик, але відомо те, що навіть, хоча він і був відсутній у країні, деякі санкції проти нього вже були приведені в дію.

Так, попри те, що спочатку заявлялося, що активи політика не будуть арештовувати, 6 січня це відбулося. На власність колишнього президента Печерським судом було накладено арешт. А вже через 10 днів після цього і сам Порошенко повернувся до України, аби особисто відвідати судове засідання, на якому йому повинні були обрати запобіжний захід.

Політик прилетів із Польщі вранці 17 січня. В аеропорту "Київ" його зустріли журналісти та прихильники. У той же день він дійсно відвідав Печерський суд Києва, де якраз відбувалося засідання з його справи. Раніше вже було дозволено затримання Порошенка із можливістю альтернативи – внесення мільярду гривень застави. Але з причини того, що політика не було в Україні, це так і не відбулося. Щобільше, й після повернення його затримано не було. Тобто Порошенко зміг спокійно відвідати засідання й навіть поспілкуватися із журналістами.

Порошенко абсолютно впевнений, що справа сфабрикована. Він намагається довести те, що немає жодних підстав для його затримання. Однією із гучних заяв є й те, що це політично вмотивована помста від Коломойського, яку "виконує" Зеленський. Захист п'ятого президента має твердий намір подавати апеляції до Європейського суду з прав людини, якщо рішення все-таки буде не на його користь.

Наразі відомо, що продовження розгляду справи відбудеться 19 січня. Засідання 17 січня не закінчилося нічим. Представники суду повідомили про перенесення оголошення запобіжного заходу, а сам Порошенко фактично запросив своїх прихильників прийти до будівлі знову.

Чим же закінчиться ця справа – наразі абсолютно невідомо. Це досить непередбачувана та складна ситуація, тому залишається лише чекати її фіналу. У будь-якому випадку, її результат буде. І не виключено, що він безпосередньо може вплинути на подальшу політичну ситуацію в країні.

Мої відео