УНТ Дніпро

Заборгованість по аліментах: варто знати кожному

Заборгованість по аліментах: варто знати кожному
30981 ПЕРЕГЛЯДІВ

Факти про борги по аліментах, які варто знати кожному

А чи знали Ви, що:

- Аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за десять років, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання.
Якщо за виконавчим листом, пред'явленим до виконання, аліменти не стягувалися у зв'язку з розшуком платника аліментів або у зв'язку з його перебуванням за кордоном, вони мають бути сплачені за весь минулий час.

- Заборгованість по аліментах може бути сплачена з ініціативи платника аліментів шляхом утримання з заробітної плати - лише на підставі заяви платника, шляхом відрахувань з його заробітної плати, пенсії, стипендії - за місцем їх одержання або стягується за рішенням суду.

- Заборгованість по аліментах стягується незалежно від досягнення дитиною повноліття, а у випадку, коли дитина продовжує навчання, - до досягнення нею двадцяти трьох років.

- Заборгованість по аліментах, присуджених у частці від заробітку (доходу), визначається виходячи з фактичного заробітку (доходу), який платник аліментів одержував за час, протягом якого не проводилося їх стягнення з усіх видів доходів боржника, отриманих після відрахувань податків і зборів та ЄСВ.

- Заборгованість по аліментах платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою-підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи з середньої заробітної плати працівника для даної місцевості. У разі встановлення джерела і розміру заробітку (доходу) платника аліментів, який він одержав за кордоном та задекларував відповідно до ПКУ, за заявою одержувача аліментів державний чи приватний виконавець здійснює перерахунок заборгованості.

- Розмір заборгованості по аліментах обчислюється державним чи приватним виконавцем, а в разі виникнення спору - судом.

Мої відео