УНТ Дніпро

Штраф за технічні несправності автомобіля, які насправді відсутні - скасовано

Штраф за технічні несправності автомобіля, які насправді відсутні - скасовано
12255 ПЕРЕГЛЯДІВ

Уявіть ситуацію — вас зупиняють працівники поліції та виписують штраф за технічні несправності автомобіля, які насправді у вашого автомобіля відсутні!

Саме в таку ситуацію потрапив пан Володимир, пізнього зимового вечора повертаючись з роботи додому. Працівники поліції зупинили та без жодних пояснень просто склали на нього протокол про адміністративне правопорушення за відсутність гайки кріплення переднього колеса та грязезахисних фартухів. При цьому стомлений після трудового дня чоловік настільки розгубився, що не наполягав на фіксації у протоколі своїх пояснень щодо повної справності автомобіля та не ознайомився з доказами правопорушення.

Хоча передбачений за таке правопорушення штраф невеликий і становить 340,00 грн., пан Володимир вирішив спробувати відновити справедливість та захистити свої права. Для цього чоловік звернувся до Оріхівського бюро правової допомоги.

Начальник бюро Уляна Гаранська підготувала адміністративний позов про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі.

Оріхівський районний суд став на сторону пана Володимира та скасував постанову про накладення адміністративного стягнення.

Нагадуємо:


Відповідно до статті 251 Кодексу України про адміністративні правопорушення, доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.
Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото - і кінозйомки, відеозапису чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 283 Кодексу України про адміністративні правопорушення постанова у справі по адміністративне правопорушення повинна містити:
1) найменування органу (прізвище, ім`я та по батькові, посада посадової особи), який виніс постанову;
2) дату розгляду справи;
3) відомості про особу, стосовно якої розглядається справа (прізвище, ім`я та по батькові (за наявності), дата народження, місце проживання чи перебування;
4) опис обставин, установлених під час розгляду справи; зазначення нормативного акта, що передбачає відповідальність за таке адміністративне правопорушення; прийняте у справі рішення.

Крім вищезазначених даних постанова по справі про адміністративне правопорушення у сферах забезпечення безпеки дорожнього руху та паркування транспортних засобів повинна містити відомості про:
1) дату, час і місце вчинення адміністративного правопорушення; транспортний засіб, який зафіксовано в момент вчинення правопорушення (марка, модель, номерний знак);
2) технічний засіб, яким здійснено фото або відеозапис (якщо такий запис здійснювався);
3) розмір штрафу та порядок його сплати; правові наслідки невиконання адміністративного стягнення та порядок його оскарження;
4) відривну квитанцію із зазначенням реквізитів та можливих способів оплати адміністративного стягнення у вигляді штрафу.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду у постанові від 26.04.2018 року у справі № 338/1/17 визнав правильними висновок суду першої інстанції у справі про те, що візуальне спостереження за дотриманням Правил дорожнього руху працівниками органу Національної поліції може бути доказом у справі лише у тому випадку, коли воно зафіксовано у встановленому законом порядку.
У випадку ж, якщо порушення не зафіксовано у визначеному порядку, фактично подія і склад адміністративного правопорушення в діях особи відсутні, а тому постанова про притягнення до адміністративної відповідальності не є законною та обґрунтованою та підлягає скасуванню.

Теги: безоплатна правово допомога ,незаконна постанова,ДТП, протокол про адміністративне правопорушення, адмінпротокол, несправність автомобіля, фіксація пояснень у протоколі
Мої відео