УНТ Дніпро

Порядок розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки

Порядок розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки
15757 ПЕРЕГЛЯДІВ

Проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок або проект відводу землі представляє собою технічну документацію, яка розробляється у разі зміни цільового призначення земельних ділянок або формування нових земельних ділянок. Проект відводу землі є першочерговим етапом для оформлення права власності на землю. Розробка проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки складається з 5 послідовних кроків.

  1. Отримання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки

Для отримання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки у власність необхідно звернутись з клопотанням (заявою) до однієї з таких організацій:

• місцевої (сільської, міської) ради, якщо земельна ділянка знаходиться в межах населеного пункту;
• районної державної адміністрації, якщо земельна ділянка знаходиться поза межами населеного пункту;
• обласного управління Держгеокадастру, якщо земельна ділянка поза межами населеного пункту та відноситься до категорії земель сільськогосподарського призначення.


До заяви необхідно додати:


• викопіювання із затвердженого генерального плану населеного пункту або детального плану території (є загальнодоступним та надається відповідною місцевою радою на запит заінтересованих осіб);
• графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки;
• копію паспорту;
• копію ідентифікаційного номера.


Протягом 1 місяця один з вищезазначених органів повинен розглянути заяву та надати дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки або вмотивовану відмову в її наданні. Послуга надається безоплатно.


Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку (стаття 123 Земельного кодексу України).

       2. Виготовлення та погодження проекту відведення земельної ділянки

З отриманим дозволом на розробку проекту відведення земельної ділянки необхідно звернутись до землевпорядної організації в штаті якої працюють сертифіковані інженери-землевпорядники та інженери-геодезисти з метою розробки, погодження проекту землеустрою та реєстрації ділянки в Державному земельному кадастрі.


Проект відведення земельної ділянки розробляється на основі завдання, затвердженого замовником, що є невід'ємною частиною договору на проведення відповідних робіт. Типовий договір про розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки затверджено Постановою Кабінету міністрів України № 266 від 04.03.2004 року (Ознайомитись з типовим договором можна за посиланням bit.ly/2OL59zw).

Розроблений проект землеустрою повинен бути погоджений з:
• місцевим управлінням Держгеокадастру;
• місцевим відділом архітектури та містобудування;
• іншими організаціями (органи лісового господарства, охорони культурної спадщини, екології тощо) в окремих індивідуальних випадках.

       3. Реєстрація земельної ділянки в кадастрі (ДЗК)


Для реєстрації земельної ділянки в земельному кадастрі (ДЗК) необхідно звернутись до місцевого управління Держгеокадастру наступні документи:
• заяву встановленого зразка;
• погоджений та затверджений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки;
• спеціальний електронний обмінний файл (XML-файл). Електронний документ з даними про земельну ділянку, які підлягають внесенню до

Державного земельного кадастру (розробляється землевпорядною організацією та подається на оптичному диску, у випадку відсутності інформації про земельну ділянку в Публічній кадастровій карті).
Послуга надається безоплатно протягом 14 днів з дня отримання документів в порядку черговості.
Під час реєстрації земельної ділянки у ДЗК, державний кадастровий реєстратор присвоює земельній ділянці кадастровий номер. За результатами реєстрації видається витяг із кадастру (ДЗК), який в подальшому буде підставою для реєстрації права власності на земельну ділянку.

         4. Затвердження проекту відведення земельної ділянки


На передостанньому етапі необхідно звернутись до того ж органу, який надавав дозвіл на розробку проекту землеустрою, за рішенням про затвердження проекту землеустрою та отримати рішення про затвердження проекту відведення земельної ділянки. Таке рішення повинно буте прийнято протягом 14 днів з моменту подання погодженого проекту землеустрою.


У разі якщо проект землеустрою підлягає обов’язковій державній експертизі землевпорядної документації, погоджений проект подається Комісією до відповідного органу земельних ресурсів для здійснення такої експертизи.


           5. Реєстрація права власності на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно


Для отримання свідоцтва (витягу) про право власності на земельну ділянку необхідно звернутись в ЦНАП або до нотаріуса за місцезнаходженням земельної ділянки та подати наступний пакет документів:
• оригінал рішення місцевої ради про затвердження проекту землеустрою;
• оригінал витягу з ДЗК про реєстрацію земельної ділянки;
• копія паспорту;
• копія ідентифікаційного номеру;
• квитанції про оплату послуг реєстрації.
В результаті реєстрації права власності на земельну ділянку видається свідоцтво та витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, яке підтверджує право власності на земелю.

Теги: земля,правовадопомога,кадастрова карта,документи на землю, землеустрій,проект землеустрою,для ведення ОСГ,дозвіл на землю,відвод землі,земельная реформа ,земельна ділянка
Мої відео