УНТ Дніпро

У справі «нічийної» техніки Apple на 100 млн грн арештували підозрюваного

У справі «нічийної» техніки Apple на 100 млн грн арештували підозрюваного
424447 ПЕРЕГЛЯДІВ

В ході розслідування справи про незаконне ввезення в Україну смартфонів, планшетів та ноутбуків відомого бренду з’явились нові докази, виявлено службове підроблення, а самого перевізника заарештовано. 

Детективи Бюро економічної безпеки України здійснюють досудове розслідування за фактом ухилення від сплати податку на додану вартість та мита при ввезенні майже двох тисяч одиниць техніки на суму понад 100 млн грн.

Мікроавтобус з товарами перетнув кордон по «зеленому коридору» через пункт пропуску Закарпатської митниці без відповідного оформлення і сплати більше 14 млн податків. Техніку вилучили, а перевізнику, який не міг пояснити кому належить вантаж, повідомили про підозру й суд відпустив його під заставу.  

Справа набула резонансу через її розгляд на Тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради під головуванням народного депутата Ярослава Железняка. До ТСК звернулася компанія, яка оголосила себе власником майна, та поскаржилася на безпідставний тиск з боку Бюро економічної безпеки.  

Але виявилось, що документи надані депутатам, мають ознаки підробки. Вже після затримання вантажу службовими особами підприємства були видані накладні-вимоги щодо нібито внутрішнього переміщення товарів. Документи подали в суд при спробі зняття арешту з речових доказів. За цим фактом детективи Бюро розпочали додаткове кримінальне провадження за ч. 1 статті 366 Кримінального Кодексу України (службове підроблення).  

Самому ж перевізнику раніше був обраний запобіжний захід у вигляді застави та зобов’язанням здати паспорти. У зв’язку з цим, що  вказані зобов’язання особа порушила та виїхала за кордон із прихованим паспортом — столичний суд прийняв рішення про тримання підозрюваного під вартою.

Офіційного власника майна досі не встановлено, а заяви про тиск детективів БЕБ виявилися спробою уникнути кримінальної відповідальності та заволодіти незаконно ввезенным товаром. 

Зараз Бюро економічної безпеки вирішується питання щодо передачі арештованих смартфонів, планшетів та ноутбуків до АРМА.

Теги: БЕБ, Бюро економічної безпеки,телефон, безпека,Apple,мобільні телефони
Мої відео