УНТ Дніпро

Прокуратурою перевірено стан додержання прав громадян, які проходять примусове лікування у психіатричних установах

Прокуратурою перевірено стан додержання прав громадян, які проходять примусове лікування у психіатричних установах
388732 ПЕРЕГЛЯДІВ
У жовтні 2021 року Донецькою обласною прокуратурою перевірено стан додержання вимог чинного законодавства України при застосуванні до осіб, які є суспільно небезпечними, примусових заходів медичного характеру.
Психіатрична допомога даній категорії громадян надається комунальними підприємствами «Обласна клінічна психіатрична лікарня м. Слов’янськ», «Психіатрична лікарня м. Краматорськ» та «Психіатрична лікарня м. Маріуполь».
 
На момент проведення перевірок у вказаних лікувальних закладах утримувались 15 осіб (14 чоловіків, 1 жінка) та стосовно кожного з них наявні відповідні судові рішення про застосування примусових заходів медичного характеру.
 
Окрему увагу приділено вивченню стану додержання конституційних прав пацієнтів, зокрема щодо матеріально-побутового забезпечення та харчування.
 
Основним недоліком для всіх установ визначено неповне застосування  передбачених законом заходів безпеки, у тому числі стаціонарних та мобільних постів охорони, технічних засобів нагляду і контролю.
 
За результатами перевірки, у порядку ст. 26 Закону України «Про прокуратуру», на адресу адміністрацій закладів внесено 3 документи прокурорського реагування щодо усунення виявлених порушень.
Мої відео