УНТ Дніпро

Що стимулює держави-партнерів збільшити допомогу Україні?

Що стимулює держави-партнерів збільшити допомогу Україні?
356473 ПЕРЕГЛЯДІВ

Брюссель проводить перевірку військової допомоги, наданої державами-членами Європейського Союзу Україні з моменту повномасштабного вторгнення російської федерації. Проведений аудит допоможе активізувати підтримку на різних рівнях.

Про це заявив народний депутат, Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

«Європейський Союз вирішив перевірити, яку військово-технічну допомогу Україні надають держави-члени, чи виконують вони взяті на себе зобов’язання та обіцянки, що були надані раніше. Цей аудит дуже потрібен, бо він стимулює ті держави, які відстають у наданні допомоги, змушує їх активізуватися. Коли мова йде про війну на виснаження, то важливо говорити про ресурси, бо самої волі до перемоги мало», — сказав Олександр Мережко.

Для прикладу він навів держави Балтії, які значну частину від свого ВВП спрямовують на допомогу Україні.

«Саме тому і є ініціатива надавати підтримку нашій державі – і військово-технічну, і гуманітарну, і матеріальну – у рамках певного відсотка від ВВП. Мені здається, це було би правильно, адже країни різні, і в кожної свої економічні спроможності. Важливо, що останнім часом відбувся дуже важливий психологічний перелом в умонастроях європейських країн: вони чітко усвідомили той факт, що Україна бореться й захищає їх. Саме тому в їхніх інтересах нарощувати й надавати максимальну допомогу нашій державі, яка відіграє роль щита для ЄС», — сказав депутат.

Олександр Мережко переконаний, що активізація підтримки з боку Євросоюзу обов’язково буде.

«Тут важливо подолати намагання деяких союзників путіна в ЄС блокувати допомогу Україні. І з цього погляду аудит також дуже важливий. Він має вплинути на лідерів тих держав, які намагаються зупинити допомогу Україні, поводяться неконструктивно», — розповів парламентарій.

На думку Голови Комітету з питань зовнішньої політики, на саміті Євросоюзу 1 лютого є дуже високі шанси розблокувати виділення фінансової допомоги Україні, адже лідери Європи зацікавлені в цьому.

  • Нагадаємо, що раніше пресслужба Апарату Верховної Ради України повідомляла про те, як в Україні планують суттєво вдосконалити законодавство щодо захисту об’єктів культурної спадщини. Для цього у парламенті створюють спеціальну міжкомітетську робочу групу, завдання якої напрацювати законодавчі зміни, які допоможуть розв'язувати проблему свавільного знищення пам’яток.
  • Як розповіла Олена Шуляк, за останні два роки армія російської федерації знищила сотні об’єктів культурної спадщини в Харкові, Одесі, Запоріжжі та Херсоні. Але знищення пам’яток в Україні — історія не нова, оскільки їх знесення відбувається вже багато років поспіль — через дії забудовників та сумнівні рішення місцевих рад.
  • Щоб цьому запобігти, вони створюють міжкомітетську робочу групу, першочергове завдання якої —  проаналізувати чинну законодавчу базу щодо захисту об’єктів культурної спадщини, адже саме через прогалини в ній щороку протиправно знищуються сотні важливих пам’яток культури, історії та археології.
  • Також у Верховній Раді повідомляли, що заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк разом зі  Спікеркою Саейми Латвії Дайгою Міерінею та латвійською парламентською делегацією завітали до Чернігівщини. Вони відвідали с. Ягідне, де за фінансової підтримки Латвії зараз відбуваються відновлювальні роботи — будуються модульні будинки для мешканців села. 
Мої відео