УНТ Дніпро

У Дніпрі затримали посадовців, яких звинувачують в розтраті бюджетних коштів на річкових перевезеннях

У Дніпрі затримали посадовців, яких звинувачують в розтраті бюджетних коштів на річкових перевезеннях
48106 ПЕРЕГЛЯДІВ

Прокуратура Дніпропетровщини відкрила кримінальне провадження за фактом розтрати. Підозрюють в скоєнні злочину директора КП «Міські причали» та фізичну особу підприємця. 29 липня обох затримали правоохоронці.

За словами прокурора, посадовець вступив у змову з підприємцем у 2019 році. Після проведення тендеру, вони підписали договір про надання послуг з безкоштовної переправи дніпрян через річку, на час ремонту Нового мосту. З міського бюджету для цього виділили 1,8 мільйона гривень.

«Ці безоплатні перевезення стали місту в 1,8 млн гривень, з яких майже 1,2 млн грн були зайво перереховані», — каже заступник начальника управління прокуратури Дніпропетровської області Андрій Дяченко.

Необхідність у річковій переправі виникла через суперечку очільника Дніпра Бориса Філатова з Президентом Володимиром Зеленським. Аби виконати умови парі та встигнути своєчасно закінчити реконструкцію Нового мосту, мер повністю його перекрив. Закрити рота невдоволеним містянам він вирішив, запустивши «безкоштовні» кораблі для переправи.

Сплачувати таке катання довелося всім платникам податків. На послуги переправи виділили майже 2 мільйони гривень з міського бюджету. У прокуратурі стверджують, експертиза вже підтвердила, що кораблі відпрацювали менше, ніж було вказано у договорі, а от оплату отримали у повному обсязі.

Згідно з інформацією з відкритого майданчика закупівель Prozorro обидва тендери на переправу виграв ФОП «Поляков Богдан Євгенійович». Перше замовлення від КП «Міські причали» він отримав водночас з реєстрацією своєї фірми 5 серпня 2019 року. У цьому договорі зазначено, що за 4 дні надання послуг переправи 18-річний підприємець отримав 198 тисяч гривень.

На аналітичному порталі «YouControl» вказано, що крім цих двох державних закупівель на загальну суму 1 998 000 гривень ФОП «Поляков Б.Є.» не отримав жодних прибутків у 2019 році. Капітан одного з піратських кораблів, які надавали послуги переправи, стверджує, що такої людини взагалі не знає, хоч і працює вже рік.

«Олю Полякову знаю, а Богдана не знаю», — жартує Денис Малярчук.

«Нашого директора звуть Дмитро Воротинцев», — додає капітан.

Ані з Богданом Поляковим, ні з директором КП «Міські причали» Павлом Михайлюком до затримання зв’язатись не вдавалося. Журналісти та прокурори не могли знайти підозрюваних.

«Вони переховувалися та ігнорували виклики прокурора, слідчого та оперативних працівників управління стратегічних розслідувань, які здійснюють оперативний супровід. І відмовлялися з’явитись до прокуратури та суду», — каже Андрій Дяченко.

Фігурантам цього кримінального провадження загрожує від 7 до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна та забороною займати аналогічні посади. Ще трьом депутатам міськради належить відповісти, чому вони допустили розтрату. Адже вони мали б здійснювати контроль за виконанням розпорядження про безкоштовну переправу.

Тим часом Борис Філатов, в своєму стилі намагається вигородити підлеглих. У черговому пості в Facebook він жаліється, що добра справа перетворилася на кримінальне провадження. При цьому міський голова не пише, що «на кораблях» вкрали дві третини виділених коштів.

Наразі директору КП «Міські причали» та підриємцю вже обрали запобіжний захід. Суддя призначив їм тримання під вартою з можливістю застави.

Теги: річкові перевезення,розтрата,бюджетні кошти,Борис Філатов,Поляков Богдан,КП «Міські причали»
Мої відео