УНТ Дніпро

“Люстрація”: що чекає чиновників наступного року і чи внесуть зміни до цього закону у 2021 році?

“Люстрація”: що чекає чиновників наступного року і чи внесуть зміни до цього закону у 2021 році?
177204 ПЕРЕГЛЯДІВ

Протягом останнього року ми часто чуємо про внесення змін до закону про люстрацію посадових осіб, які займають високе положення в країні. Цей законопроект команда “Слуги народу” хотіла прийняти одразу ж після приходу до влади. Проте його розгляд не дійшов навіть до Кабінету міністрів України. Наразі він знаходиться у стадії доопрацювання. А у 2021 році влада знову повернеться до його розгляду.

ЄСПЛ (Європейський суд з прав людини) розглянув український закон про люстрацію та підкреслив у ньому деякі положення, які порушують права людини. Серед них положення про надання компенсації. Кабмін намагався оскаржити рішення, прийняте стосовно рішення суду. Адже той присудив виплатити 5 тисяч євро першим п’ятьом позивачам.

Та що саме стало причиною такого рішення? ЄСПЛ підкреслив, що під час прийняття рішення український суд керувався лише законами, він не брав до уваги індивідуальну роль кожного держслужбовця. Те саме сталось і з усіма чиновниками з партії Януковича. Коли його зняли з посту президента, всіх членив партії також відсторонили від влади, хоча це не зовсім вірне рішення.

Наразі Кабмін України готує новий проект, який розглянуть вже у 2021 році. Вони врахують усі побажання ЄС та складуть інший порядок дій. Тепер при звільненні посадової особи без шансу на повернення, вона отримуватиме 25 тисяч грн. компенсації. А для тих, хто зможе повернутись до своїх обов’язків через певний час будуть виплачувати різницю між тим, що вони могли б отримувати, якщо б залишились на своєму робочому місці.

Крім того люстрацію відмінять і для всіх комуністичних діячів. Адже він вже просто не актуальний на думку Малюська. Коли саме відбудеться засідання з цього питання поки що не відомо, проте Кабмін обіцяв вирішити його якомога скоріше.

Мої відео